Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
4°C
NED.
22°C
9°C
Oceni objavo

Župan Šentilja: Življenjski pogoji ob kompostarni so še vedno neustrezni

Na podlagi stalnih pritožb krajanov Ceršaka ugotavljamo, da se življenjski pogoji ob kompostarni niso izboljšali, kot je bilo obljubljeno. Krajani še vedno trpijo intenzivni smrad in insekte. Večletna prizadevanja za ustreznimi življenjskimi pogoji tako s strani krajanov, civilne iniciative in občine še niso  obrodila sadov.
Pričakujem, da bomo na zboru občanov KS Ceršak sprejeli sklep, skladen z zakonodajo, s katerim bomo lahko pritisnili na pristojne institucije, ki bodo pripomogle k hitrejšemu  in učinkovitemu reševanju problema.
Spomnimo, da je Občinski svet Občine Šentilj dne, 18. 1. 2018, sprejel sklep, s katerim se podpre vsa prizadevanja organizirane Civilne iniciative Proti kompostarni v Ceršaku. Zahteval se je ponovni nadzor pristojnih inšpekcijskih služb, revizija okoljevarstvenega dovoljenja z namenom odvzema le-tega  ter zagotovitev vseh potrebnih sredstev, ki bodo v postopkih potrebna.
Občina je nato na podlagi sklepa dala pooblastilo za zastopanje in pravno pomoč v zvezi z zadevo Odvetniški družbi Pirc Musar & Lemut Strle o.p., d.o.o. iz Ljubljane. Na Inšpektorat RS za okolje in prostor, Gozdarsko inšpekcijo, Inšpekcijo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in PP Šentilj je podala zahteve za dostop do informacij javnega značaja in zahtevala vse izdane inšpekcijske odločbe, kazenske ovadbe oz. poročila v zvezi z delovanjem kompostarne.
Ker je civilna iniciativa na občino naslovila več zahtev za izredne inšpekcijske nadzore nad delovanjem kompostarne, smo zadeve odstopili pristojnim, in sicer Inšpektoratu RS za okolje in prostor, Gradbeni inšpekciji, Gozdarski inšpekciji in Inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
S strani odvetniške pisarne je na Ministrstvo za okolje in prostor poslan dopis - Kompostarna v Ceršaku – pobuda za takojšnje ukrepanje (preverba okoljevarstvenega dovoljenja, naložitev ustreznih ukrepov oz. odvzem okoljevarstvenega dovoljenja ter izvedba celovite presoje vplivov na okolje).
Žal smo dne, 4. 9. 2018, prejeli odgovor Ministrstva za okolje in prostor oz. ministrice Irene Majcen, iz katerega v splošnem izhaja, da lastnik kompostarne izvršuje vse inšpekcijske odločbe.
Kljub temu smo z aktivnostmi nadaljevali. Na zbor občanov smo  povabili tudi predstavnike institucij ki se s to problematiko ukvarjajo,  a so nam sporočili da se le-tega  ne bodo udeležili. Prav tako smo na zbor povabili še predstavnike podjetja Kogal, a so tudi oni sporočili, da jih ne bo.
Verjamemo, da bo tokrat pristojno ministrstvo uvidelo, da so na prvem mestu osnovni življenjski pogoji krajanov, ki so tudi prvo merilo pri presoji ustreznosti delovanja take vrste dejavnosti.

mag. Štefan Žvab,
župan Občine Šentilj

Oglejte si tudi