Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

V Podmarku po novem posoda za zbiranje odpadnega jedilnega olja

Komunala Nova Gorica je s sodelovanjem z občinami in šolami že pred časom začela pilotni projekt zbiranja jedilnega olja v okolici osnovnih šol, nakupovalnih centrov in na nekaterih drugih lokacijah ekoloških otokov. V Občini Šempeter-Vrtojba se tako posoda za zbiranje jedilnega olja že nahaja na ekološkem otoku pri osnovni šoli in v zbirnem centru na Lavžniku, novo posodo pa so v teh dneh dobili v Podmarku. Nahaja se na koncu Ulice Ivana Suliča na ekološkem otoku pri bloku 14 a, b, c. Izrabljena jedilna olja je namreč prepovedano mešati z drugimi odpadki, jih zlivati v javno kanalizacijo, greznice, vode ali v tla, prav tako ga ne smemo odlagati na kompostnik ali med biološke odpadke.

Zakaj ločevati odpadna jedilna olja?

Maščobe, olja, masti in hrana z odpadki povzročajo velike težave v naši kanalizaciji. Ko jih odstranimo preko vodovodnega odtoka in stranišča, tvorijo blokade, ki lahko povzročijo poplave in onesnaževanje in povzročajo težave na čistilnih napravah. Zbrano jedilno olje se uporablja za izdelavo biodiesela. Iz 1 l olja nastane 90 % biodiesela, ostanek je glicerin, ki se uporablja kot sestavina v kozmetični-farmacevtski industriji.


Katera olja so primerna za oddajo?

V zbiralnik tako lahko zlijemo rastlinsko olje (olivno olje ali olje različnih semen) ter rastlinske in živalske maščobe (maslo ali margarina), ki ostanejo od kuhanja in cvrtja. V zbiralnik pa nikakor ne sodi avtomobilsko olje.

Koraki za pravilno ločevanje jedilnega olja

Oddaja odpadnega jedilnega olja je zelo preprosta:

  • v kuhinji hladno jedilno olje vlijemo v plastično ali stekleno posodo,
  • ko je posoda polna, jo odnesemo na zbirno mesto za jedilno olje,
  • olje zlijemo v za to namenjen zbiralnik.

S tem pomembno vplivamo na ohranjanje čistega okolja, saj:

  • Zmanjšamo obremenitve vodnih virov: V gospodinjstvih po občini je v povprečju 2,47 članov, ki po podatkih Statističnega urada vsak letno proizvede 10,5 litra odpadnega jedilnega olja. Po nekaterih podatkih en liter odpadnega olja lahko onesnaži milijon litrov pitne vode.
  • Zmanjšamo stroške obratovanja kanalizacijskega omrežja
  • Zmanjšamo stroške vzdrževanja čistilne naprave: Mulj iz čistilne naprave se običajno testira glede vsebnosti nedovoljenih snovi. Če je kakovost mulja ustrezna, se ga odvaža v kompostarne, kjer ga predelajo v kompost. Olja in masti so ključni onesnaževalci. Delovanje čistilne naprave je torej zaradi maščobe in olja močno moteno, hkrati pa povzročajo močan smrad. Zato je treba olja in maščobe ločiti že v kuhinji in jih oddati v za to namenjene zbiralnike.
  • Omogočamo recikliranje odpadnega jedilnega olja v biodiesel: Dandanes se svet utaplja v boju za sleherno kapljico črnega zlata, zato postajajo alternativna goriva, kot je na primer biodiesel, vse bolj zanimiva in koristna. Tudi zbrano odpadno jedilno olje je možno predelati v tovrstno gorivo. Iz enega litra odpadnega olja nastane 90 % biodiesela, torej ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja, ostanek pa je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji.

 

Nasveti za zbiranje
  • Za zbiranje lahko uporabite izrabljene plastenke od olja, plastenke pijač, pralnih praškov, kozarce od medu ali Nutelle itd…) le da so predhodno očiščene vse predhodne vsebine.
  • Jedilno olje ne prepuščamo na ekoloških otokih, ki nimajo zbirno posodo za jedilno olje, ker s tem tvegamo onesnaženje okolice ekološkega otoka ter povečujemo tveganje za nezgode zaradi zdrsa.
  • Namenske posodice za zbiranje odpadnega jedilnega olja lahko tudi kupite. Dobite jih na sedežu podjetja Komunala Nova Gorica d.d. v trgovini cvetličarne (Cesta 25. junija 1).

Več o zbiranju odpadkov na spletni povezavi: https://www.komunala-ng.si/zbiranje_in_odvoz_odpadkov/loceno_zbiranje/

Oglejte si tudi