Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Župan sprejel gasilce, ki so sodelovali pri intervenciji v Severni Makedoniji

V petek, 20. avgusta 2021, je župan Milan Turk v Coroninijevem dvorcu sprejel člane PGD Šempeter, ki so sodelovali pri zahtevni mednarodni intervenciji v Severni Makedoniji. Severna Makedonija je namreč 3. avgusta v okviru mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite Slovenijo zaprosila za reševalno pomoč pri obvladovanju požarov v naravnem okolju, ki so prizadeli več območij, še posebej pa vzhodni in severovzhodni del države. Slovenija je pomoč zagotovila že naslednji dan, najprej v obliki začasne sestave civilne zaščite za gašenje gozdnih požarov, ki je štela 48 pripadnikov in 17 vozil. Pozneje, 10. avgusta, pa je bila na teren napotena rotacija enote civilne zaščite za gašenje požarov v naravnem okolju z 51 pripadniki in štirimi vozili. V obeh odpravah so sodelovali tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Šempeter: Tadej Devetak, Leon Vodopivec in Aleks Plesničar v prvi odpravi, Klemen Brisko, Alan Petrovčič in Robi Skočaj pa v drugi.

"Pri sestavi enote je bila posebna skrb namenjena dejstvu, da pripadniki gasilskih enot in njihova vozila prihajajo iz sicer požarno najbolj ogroženega dela Slovenije, kar je botrovalo premišljenemu izboru vozil in opreme za odpravo," so na srečanju povedali naši gasilci.

"Prvotno mesto napotitve je bilo naselje Kočani, a so se, zaradi spremenjene situacije na terenu, Makedonske lokalne oblasti odločile poslati slovensko enoto na območje vasi Pehčevo, Mačevo in Robovo z nalogo varovati naselja pred ognjeno fronto. Požar je tam divjal na površini 40 kvadratnih kilometrov, razplamtel pa se je v občinah Berovo, Pehčevo in Delčevo. Teren na katerem smo delovali se je nahajal na 800 do 1300 m nadmorske višine, pokrajina pa je pokrita z gostim borovim gozdom in podrastjem ter travniškimi površinami. Teren je slabo pokrit z prometnicami, zato smo gasilci v teh dneh s pomočjo mehanizacije naredili kar nekaj kilometrov poti v gozd in s tem omogočili dostop večjim gasilskim vozilom oz. vozilom nasploh. Temperature so se gibale od nočnih 20-280C pa do 440C čez dan. Vlaga je bila zelo nizka, tudi pod 20 %. Veter je cel dan pihal iz različnih smeri, razgibanost pokrajine in ozke doline pa so botrovale vrtincem, ki so še dodatno razplamtevali in raznašali požar. V teh dneh smo gasilci videli kar nekaj požarnih preskokov na dolžini tudi čez 300 m, veter pa je ognjene zublje iz krošenj dreves dvigoval v neverjetne višine.

Marsikateri gasilec je v teh dneh doživel bližnje srečanje s požarnim preskokom, ognjenim vrtincem in neverjetno visokimi ognjenimi zublji. Čeprav vajeni ognja z domačih požarov, so bile to prav posebne izkušnje. Ni manjkalo niti hitrih umikov z namenom zaščite vasi in premoženja domačinov.

Slovenski gasilci smo v celotnem času dela v Makedoniji odlično sodelovali tako z domačimi oblastmi, gasilci in domačini, kakor tudi z gasilskimi enotami iz Avstrije in Bolgarije. Domačini so od prvega dne z nami delali na ognjeni liniji, z ročnim orodjem, neumorno od jutra do mraka. Glede domačinov lahko rečemo, da smo bili resnično ganjeni in jim izrekamo prav posebno zahvalo, saj so nas na terenu zalagali dobesedno z vsem kar so imeli. Ni manjkalo ne pitne vode, sadja, sendvičev,  energijskih ploščic ... Zahvala gre tudi pripadnikom posebnih in specialnih enot makedonske policije in vojske, s katerimi smo imeli čast delati.

Ne nazadnje pa se zahvaljujemo tudi našim družinam za potrpežljivost ter se hkrati opravičujemo za preživet strah ob gledanju posnetkov in našem nerednem javljanju. Zahvala pa gre tudi lokalni skupnosti in gasilskim vodjem za zaupanje, ki so nam ga izkazali z odpravo v Makedonijo", je povedal Tadej Devetak.

Za opravljeno delo, srčnost in pogum se je vsem šestim gasilcem, ki so se domov vrnili nepoškodovani zahvalil tudi župan in jim zaželel sreče tudi pri nadaljnjem opravljanju tega zahtevnega a plemenitega dela.


Oglejte si tudi