Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Zaščitne maske

Z ozirom na neredno dobavo zaščitnih mask s strani dobaviteljev, se je Občina Šempeter-Vrtojba odločila, da bo v naslednjih dneh občanom, ki ne bodo imeli svoje zaščite ustnega in nosnega predela za vstop v trgovine oz. druge zaprte javne prostore, v prvi fazi pomagala tako, da bodo masko za enkratno uporabo lahko dobili ob vstopu v večje trgovske centre oz. trgovine (v Šempetru Grosist, Market, Höfer, Spar, v Vrtojbi trgovina Brumat). Delili jih bodo pripadniki sil za zaščito in reševanje. Ta odločitev je posledica dejstva, da se še ne da zagotoviti zadostne količine mask za vse občane hkrati. Zaenkrat v Sloveniji namreč ni mogoče zagotoviti dovolj mask za vse potrebe, vendar se oskrba počasi stabilizira. 

Še vedno priporočamo, da si zagotovite pralne maske, ki se intenzivno izdelujejo tudi v naši občini in jih po ugodni ceni ponujajo zasebniki. V prihajajočem tednu bomo potrebne količine pralnik mask za vse zagotovili tudi preko civilne zaščite. O tem, kako bodo distribuirane, vas bomo še obvestili. 

 

Ob tem naj poudarimo, da lahko namesto zaščitne maske ob vstopu v trgovine oz. druge zaprte javne kraje uporabite tudi drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ipd.), ki prekrije nos in usta

 

Pralno zaščitno masko pa si lahko iz bombaža z malo spretnosti sešijete tudi sami. Z UKC Ljubljana, kjer že šivajo lastne pralne maske, so objavili kroj in navodila, kako doma narediti masko. Med gospodinjskimi materiali sta se najbolje izkazali prevleka za blazino in tkanina majice iz 100-odstotnega bombaža. Uporabite lahko tudi staro rjuho ali gostejše bombažno platno. Pomembno je, da uporabite tkanino, ki se jo lahko pere na višji temperaturi (najmanj 60, še bolje pa na 95 stopinj Celzija).

 

Navodila za uporabo zaščitnih mask:

  • PRED NAMESTITVIJO MASKE SI UMIJTE ALI RAZKUŽITE ROKE!
  • Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu.
  • Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke!!! (Tako preprečite prenos mikrobov).
  • Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado!!!!
  • Po 2 urah ali v primeru ovlažitve maske le to odstranite s prijemom za trakove ali elastiki, Maske se nikoli ne dotikajte spredaj.
  • Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost (ne glejte navzdol), s tem preprečite raztros mikrobov iz površine maske po vaši obleki.
  • PO ODSTRANITVI SI OBVEZNO UMIJTE ALI RAZKUŽITE ROKE!!!

 

Poudarjamo: Najbolj zanesljivo sredstvo proti širjenju virusa in bolezni je, da se izogibamo medsebojnim stikom. Za vse, ki karkoli nujnega potrebujejo, pa ponovno objavljamo telefonsko št. Civilne zaščite Občine Šempeter-Vrtojba 05 335 16 32. Vsi ostali pomembni kontakti in napotki pa so objavljeni na www.sempeter-vrtojba.si/koronavirus/.

 

Glede na to, da spleta ne uporabljajo vsi občani, vas prosimo, da s tem seznanite tudi ljudi v vaši družini, ki morda tega sporočila niso videli. 

Oglejte si tudi