Oceni objavo

Dom starejših občanov Vrtojba odprl svoja vrata

V sredo, 21. junija 2023, je bil slovesno odprt in v uporabo predan dolga leta pričakovan Dom starejših občanov Vrtojba. Gre za pomembno pridobitev za Občino Šempeter - Vrtojba, pa tudi za širšo okolico. Dom, v katerem bo jesen življenja lahko preživljalo 151 varovancev, je opremljen z nadstandardno opremo in zagotavlja kakovostno,   zdravo in varno življenje starostnikov.

Zbrane goste in predstavnike medijev so ob tej priložnosti nagovorili dr. Luka Omladič, državni sekretar, pristojen za področje dolgotrajne oskrbe, mag. Milan Turk, župan Občine Šempeter-Vrtojba in Irena Leban, direktorica Doma starejših občanov Vrtojba, duhovnik Sašo Mugerli pa je novi objekt blagoslovil.

Dom starejših občanov temelji na šestih bivalnih enotah, ki sprejmejo od 12 do 19 stanovalcev, ter petih enotah za osebe z demenco z 12 oskrbovanci. Enote za demenco sledijo konceptu gospodinjskih skupin, kar omogoča domače in prijetno okolje, ki spominja na življenje v družini. V vsaki gospodinjski skupini so eno in dvoposteljne sobe, ki so razporejene okrog velikih bivalnih kuhinj. V pritličju kuhinje izhajajo na vrt, v nadstropjih pa na velike zunanje terase. Vse sobe v domu so eno ali dvoposteljne ter opremljene s kakovostnim pohištvom in nadstandardno opremo. Vsaka soba ima svojo kopalnico s tušem in straniščem. Celoten objekt je klimatiziran, kar zagotavlja prijetno temperaturo v vseh prostorih.

Obenem z novo stavbo se je oblikovala nova ekipa zaposlenih, ki bo skrbela za stanovalke in stanovalce, za njihovo dobro počutje, zdravje nego, aktivnosti, prehrano, pa tudi za vse ostalo. "Po začetnem zagonu se bomo začeli posvečati tudi nadaljnjim aktivnostim, kot so na primer medgeneracijsko sodelovanje in integracija v lokalno okolje ter mnogo drugih," zagotavlja Irena Leban, direktorica Doma starejših občanov Vrtojba. 

Župan Milan Turk je odprtje nove pridobitve v občini pozdravil in dejal: »S to, sicer zasebno naložbo, se bo kvaliteta bivanja za naše občane izboljšala, saj bodo oskrbovanci imeli možnost bivanja bližje svojemu domu in domu svojih dragih. Vsem bodočim stanovalcem želim, da ustvarjajo vzdušje spoštovanja, sodelovanja in ostanejo čimbolj ustvarjalni, k čemur upam bodo pripomogli tudi njihovi sorodniki z rednimi obiski. Naj Dom starejših občanov Vrtojba postane miren, varen in toplem dom za vse, ki bodo tam prebivali in delali.«


Oglejte si tudi