Oceni objavo

Slovesnost v Ukancu – spomin na padle v prvi svetovni vojni

Vsako tretjo soboto v oktobru pripravi Občina Bohinj slovesnost v počastitev žrtev 1.svetovne vojne. Tokrat so se žrtev na območju občine spomnili v soboto, 21. oktobra na vojaškem pokopališču v Ukancu.
Zbrane je pozdravil župan Občine Bohinj Jože Sodja, nagovorila jih je Rina Klinar iz območnega veteranskega združenja Zgornja Gorenjska, sledila sta kulturni program in blagoslov župnika iz Srednje vasi. Predstavniki držav oziroma narodov, pokopanih na pokopališču, občine in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska so položili vence h kapelici.
Na slovesnosti so sodelovali tudi praporščaki območnega veteranskega združenja in pripadniki Slovenske vojske iz 132. gorskega polka z Bohinjske Bele.
Med prvo svetovno vojno, ko je bil Bohinj neposredno zaledje fronte, so bila tam tri vojaška pokopališča, na katerih je bilo pokopanih več kot 600 ljudi. Pokopališči v Ukancu in na Rebru nad Bohinjsko Bistrico sta bili obnovljeni v 90. letih prejšnjega stoletja, s pokopališča na Planini na Kraju so po prvi svetovni vojni posmrtne ostanke umrlih prenesli v kamnito piramido blizu planinske koče na planini.
V Ukancu so pokopani večinoma padli v krnskem pogorju, predvsem vojaki slovaške, madžarske, poljske, ukrajinske in slovenske ter nekaj vojakov drugih narodnosti, na Rebru so pokopavali umrle iz dveh bistriških bolnišnic v času od maja 1915 do konca leta 1917.
Na območju občine Bohinj so padlim ali umrlim domačinom v prvi svetovni vojni posvečeni tudi trije spomeniki ob cerkvah, na Koprivniku, v Srednji vasi in v Bohinjski Bistrici.

Oglejte si tudi