Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

IZ RODA V ROD GRE POT – 55 let TO in 30 let ZVVS

Prav na dan, ko so pred 55 leti ustanovili Teritorialno obrambo v Sloveniji, je bila 20. novembra /v ponedeljek/2023  v Festivalni dvorani na Bledu slovesnost ob tej obletnici, ki jo je pripravila Zveza veteranov vojne za Slovenijo.  Zbrane je pozdravil blejski župan Anton Mežan, slavnostni govornik pa je bil prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.

V besedi in glasbi Orkestra Slovenske vojske so se sprehodili skozi zgodovino Teritorialne obrambe od leta 1968 do leta 1995, ko se je na podlagi zakona o obrambi Teritorialna obramba preimenovala v Slovensko vojsko.

Ljudje so Teritorialno obrambo čutili kot svojo, republiško vojsko, ker je bilo poveljstvo in poveljevanje v slovenskem jeziku in ker so teritorialce opremljale in vzdrževale domače občine in podjetja.

Maja leta 1990 Teritorialna obramba ni bila razorožena, 16 občinskih štabov Teritorialne obrambe je skupaj z upravnimi organi za ljudsko obrambo in 30. razvojno skupino v Kočevski Reki zadržalo več kot 36.000 kosov pehotnega orožja in več kot 10 milijonov kosov streliva. V osamosvojitveni vojni pa je teritorialna obramba svoje poslanstvo v celoti upravičila in odgovorno izpolnila zgodovinsko nalogo.

V kulturnem programu so nastopili tudi vokalna skupina Indomabile pod vodstvom Mateje Praprotnik Dolar, z orkestrom Slovenske vojske je zapel solist Matjaž Mrak,

drugošolec Oskar Pogačnik, član Gledališke šole jeseniškega Gledališča Toneta Čufarja pa je povedal besede in občutja šestošolke Nike Gabrič »V Sloveniji živim in tukaj si tudi ostati želim.«

Slovesnosti so se udeležili nekdanji pripadniki stalne sestave Teritorialne obrambe, člani občinskih združenje veteranov vojne za Slovenije iz vse Slovenije, predstavniki ministrstev, Slovenske vojske in drugih veteranskih združenj.

Oglejte si tudi