Logo MojaObčina.si

Radovljica

DANES
7°C
-1°C
JUTRI
2°C
0°C
2958

Gverilska čitalnica - drugič

Radovljica, 27. oktober 2016 - Najbrž je bila tokratna Gverilska čitalnica eden redkih dogodkov daleč naokrog, ki ni bil obarvan v znamenju uvoženega 'Halloweena'. Dasiravno nas je pred vrati pričakala lično izdolbena buča. Nožev, motornih žag, gnojnih vil in ostalih orodij priložnostnega množičnega iztrebljanja (nebiološko!) nismo bili deležni.

Čeprav tudi pri nas vse bolj velja, kot je govoril veliki nacistični 'mislec': "Ko slišim besedo kultura, se primem za revolver." ... ako je ravno pri roki, dodajamo mi.

A ker v Sloveniji revolverjev pri roki vsaj legalno ni ravno veliko, se tisti, ki o kulturi odločajo poslužujejo drugih nebioloških načinov iztrebljanja, kot so na primer birokratske ovire, nenačelna delitev javnih sredstev za kulturo in podobnega učinkovitega orodja.

Pa nismo na Gverilski čitalnici o tem.

Poslušali smo zanimivo Matejevo zgodbo o nastajanju knjige, ki je v grobem gradivu potrebovala nekaj let večih avtorjev po 'metodi navideznega drevja' (kar je čista slovenska inovacija, še nikjer drugje doslej uporabljena), zdaj pa že nekaj let dva od njih (od katerih je eden že več kot tri leta v tujini) zaključujeta dele v smiselno celoto, tako da zgodba prve knjige že ima končno podobo, le do zaključka jo je treba še napisati ino obrusiti, smo imeli slišati.

Tako je načrtovani obhajanec rojstnega dne prav ta dan Simon Jenko (1835), katerega knjiga je zaman čakala prihoda udeležencev, moral počakati. Je bila Matejeva zgodba preveč zanimiva. Pa drugič. Ali morda celo tretjič.

Tako se nam na Gverilskih čitalnicah dogaja. Če parafraziram Johna Lennona: 'Gverilska čitalnica je nekaj, kar se nam dogaja medtem, ko mi načrtujemo čisto nekaj drugega.'

Smo pa posodobili (dobro, znova namestili) oznako naše čitalnice, kot vidite na naslovni sliki tokratnega prispevka. Posodobitev je v tem, da naključni obiskovalec naše tajne lokacije na Prešernovi 9 v Radovljici v Kavarni Prešeren lahko (za domov in brezplačno, tudi če ne pokliče v naslednjih 15-tih minutah!) odnese koledar prihodnjih gverilskih srečanj.

No, kar se Jenka tiče, smo se mu nekako oddolžili prihodnji dan z udeležbo na podelitvi Jenkovih nagrad, to leto v Kranju. Ampak to so že povsem druge zgodbe. Če ne tretje.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij