Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
5°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Vključevanje občanov v projekt »E-oskrba na daljavo«

Spoštovani, v nadaljevanju vas seznanjamo z možnostjo vključevanja vaših občanov v projekt »E-oskrba na daljavo«, ki v okviru razpoložljivih kvot zagotavlja brezplačno uporabo storitve E-oskrba do uveljavitve pravice do e-oskrbe iz Zakona o dolgotrajni oskrbi (1. 7. 2025).


Projekt, ki ga financira Ministrstvo za solidarno prihodnost, izvajamo skupaj s konzorcijskim partnerjem Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Trenutno je v vaši občini v projekt vključenih 20 občanov. Potrebe po brezplačni E-oskrbi so velike, tako da so trenutno razpoložljive kvote projekta zapolnjene, konec letošnjega leta pa je skladno z načrtom projekta predvideno vključevanje večjega števila novih uporabnikov brezplačne E-oskrbe.


Pri tem je ključno, da imajo vsi vaši občani, ki potrebujejo E-oskrbo, informacijo o možnosti pridobitve brezplačne E-oskrbe in da se jim pomaga pri izpolnjevanju obrazcev za vključitev v projekt (lahko z vaše strani, lahko skupaj z ZDUS in lokalnimi društvi upokojencev). S tem namenom vam v prilogi pošiljamo obrazec za vključitev v projekt »Izjava«. Izpolnjene in podpisane Izjave lahko vaši občani pošljejo na enega od naslednjih naslovov:

- ZDUS, Kebetova ulica 9, 1000 Ljubljana ali 

- Telekom Slovenije (za E-oskrbo), Cigaletova 15, 1000 Ljubljana ali eoskrba@telekom.si.


Dosedanje izkušnje z E-oskrbo so izjemno pozitivne E-oskrba starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom oz. zdravstvenim osebjem in organizacijo pomoči, ko jo potrebujejo. Na ta način lahko uporabniki E-oskrbe bolj samostojno, varno, neodvisno in dalj časa bivajo v domačem okolju. Od maja 2022 je bilo s strani uporabnikov sproženih več kot 30.000 klicev na pomoč, opravljenih je bilo več kot 300 intervencij s pomočjo nujne medicinske pomoči (v nekaterih primerih tudi s posredovanjem gasilcev in policije) in več kot 2.000 intervencij s pomočjo svojcev uporabnikov. V več kot 300 primerih je bila potrebna pomoč zaradi padca, v več kot 170 primerih pa zaradi naglega poslabšanja zdravstvenega stanja (npr. možganska kap, infarkt ipd.).


V anketah, ki smo jih opravili med uporabniki E-oskrbe, so le-ti izrazili:

- veliko zadovoljstvo z uporabo storitve in s hitrostjo ter organizacijo pomoči, ko so jo potrebovali,

- da imajo z E-oskrbo večji občutek varnosti,

- da so zaradi E-oskrbe odložili odhod v institucionalno varstvo. Okoli 10 % uporabnikov bi brez E-oskrbe potrebovalo institucionalno varstvo oz. bi si moralo poiskati druge oblike nastanitve.


Oglejte si tudi