Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, SevnicaObčine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, ŽetaleObčine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, VrhnikaObčine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, PostojnaObčine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, VipavaObčine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, VeržejObčine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, ŽužemberkObčine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, SežanaObčine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob SaviObčine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, ŽalecObčine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, VuzenicaObčine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica
Mojaobčina.si
/var/www/mojaobcina.si/httpdocs/img/index/final_imgs/statisticne_regije_slovenije.svg
Oceni objavo

Geološki muzej

Obdobje: 01. 01. - 31. 12.
Primerno za: Vse
Cena: od 11,00€
Kontakt: ZUKD Grad, 02/553 10 00
Geološki muzej se nahaja v Lednarjevi usnjarni in predstavlja geologijo Goričkega.

Lednarjeva usnjarna izvira iz začetka 20. stoletja in je bila razdeljena na bivalni in obrtniški del, v katerem je bila usnjarna. Ohranjeni so betonski bazeni, v katerih so strojili in barvali kože. V geološkem muzeju/Lednarjevi usnjarni se nahajajo Olivinova soba, Geološka soba, Olijeva kuhinja, usnjarna in razstavni prostor.

 

OLIVINOVA SOBA

Olivinova sobo je dobila ime po mineralu olivinu. Na več panojih so predstavljeni minerali, njihove lastnosti in kemijska sestava. Posebej je opisan mineral olivin. Poleg opisnih in predstavitvenih panojev lahko obiskovalci na interaktivnem zaslonu obarvajo olivin, ki se z dodajanjem železa obarva od prozorne do zelene in črne barve. 

 

GEOLOŠKA SOBA

V geološki sobi je predstavljena geologija Goričkega. Tu nas pričaka geološka karta. Na karti obiskovalci ugotovijo, kje se nahajajo magmatske kamnine na območju Goričkega. Nadalje je skozi kratek risani film predstavljen vodni krog, kroženje vode na planetu in različni izviri vode, posebej pa je predstavljen slatinski izvir, saj je v Nuskovi tak slatinski izvir posledica vulkanskega delovanja. Poleg filma lahko obiskovalci na interaktivni mizici v valju sprožijo izbruh slatinske vode. V tej sobi najdemo predstavljene tudi druge minerale in kamnine z Goričkega. Ogledamo si lahko tudi odlitek zoba mastodonta, ki so tudi na območju Goričkega v preteklosti bivali, in kamnine z ostanki školjk Panonskega morja. Predstavljeni so tudi predniki slonov, mastodonti in dinoteriji, ki so prav tako pred približno 5 milijoni let lomastili po ozemlju današnjega Goričkega. Posebej je narisana in obrazložena evolucija trobčarjev, od katerih sta se do danes ohranili dve vrsti – azijski in afriški slon.

 

OLIJEVA KUHINJA

Tretji prostor v muzeju je tako imenovana Olijeva kuhinja. V stari usnjarni je to bila kuhinja, zato so pri obnovi ohranili peč na drva z vzidano pečico. V tem prostoru je predstavljen kamninski krog. Štiri glavne vrste kamnin so predstavljene na krogu, v sredi pa je film, v katerem obiskovalci na zabaven način z Olijem in njegovim pomočnikom kuhajo te kamnine. 

 

RAZSTAVA

Iz kuhinje vodijo stopnice v zgornje nadstropje, na podstrešje Lednarjeve usnjarne, kjer je nekoč bil bivalni del za družino, na severnem delu pa prostor, kjer so sušili kože. Ta podstrešni prostor je v celoti namenjen razstavam in izvedbi otroških delavnic. Tu so razstavljeni minerali in maketa goričkega vulkana. Razstava mineralov in kristalov dopolnjuje geološko zbirko ZUKD Grad. Njen namen je obiskovalcem predstaviti raznovrstnost mineralov in raznolikost kristalov. Zasnovana je kot šolska zbirka, ki v desetih vitrinah prikazuje več kot 120 mineralov. Vsaka vitrina ima svoj namen in svoje sporočilo, ki ga izbrani minerali in kristali nazorno dopolnjujejo. Oli nam v večini vitrin sporoča kakšne zanimivosti ali posebnosti. Na podstrešu so razstavljeni tudi izdelki dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Dijaki vsako leto pridejo na Goričko, kjer imajo šolo v naravi. Tu so izpod njihovih rok nastaneli zanimivi izdelki iz črne keramike.

 

POTEP PO GORIČKEM

V zadnjem prostoru, kjer so ohranjeni bazeni za barvanje kož, peč in zbiralnik vode, se predvaja film o Goričkem, o posebnostih goričke narave in njenem varovanju. Ali veste, koliko je krtin na Goričkem? Oli zagotovo ve. 

 

Geološki muzej v Lednarjevi usnjarni obiskovalcu tako na malem prostoru predstavi bogato dediščino narave in človeka, ki je tukaj ustvarjal in izoblikoval ta prostor. 


VSTOPNINA

Obvezne so rezervacije termina na 02 553 10 00 ali na info@vulkanija.si. Ogledi potekajo vsako polno uro.

Vstopnice za Doživljajski park Vulkanija zajema vstop v Vulkanijo in geološki muzej.

 • odrasli: 11 €
 • otroci 6-15 let: 8 €
 • dijaki, študenti, upokojenci (od 60. leta): 9 €
 • družine (2 odrasla + 2 otroka): 28 €
 • otroci do 6. leta (v spremstvu dveh odraslih): brezplačno
 • skupine otrok do 6. leta: 4 €
 • Invalidi na invalidskih vozičkih, gluhi in naglušni ter slepi in slabovidni imajo 50 % popust na vstopnice Vulkanije, spremljevalci plačajo polno ceno.


Vse, ki radi pridete na Goričko in spoznavate naše lepote, si ogledujete kulturne znamenitosti ter uživate naravi, obveščamo, da imamo skupno vstopnico z gradom Grad. Grad Grad je odprt od 1. marca do 30. novembra.

Skupna vstopnica je ugodnejša od posameznih vstopnic. Vabljeni, da doživite grajsko veličino in gorički vulkan! Več o vodenju na gradu https://www.park-goricko.org/go/1228/Ogledi-in-vodenja-.


URNIK:

April - oktober:

 • ponedeljek: zaprto
 • torek - nedelja: 10.00 - 18.00


November - marec:

 • ponedeljek: zaprto
 • torek - nedelja: 10.00 - 16.00


Odprto ob praznikih: 8. februar, velikonočni ponedeljek, 27. april, 1. in 2. maj, 25. junij, 15. avgust, 31. oktober in 26. december.

Zaprto: 1. in 2. januarja, Velika noč (nedelja), 1. novembra in 25. decembra.


Oglejte si tudi