Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Župan, predstavniki vlade in intervencijskih služb so obiskali pogorišče na Potoški gori

Razsežnosti požara na pobočjih Potoške gore in Babe so si v torek popoldne skupaj s preddvorskim županom Rokom Roblekom ogledali minister za obrambo Matej Tonin, namestnik direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič, strokovni vodja in poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj ter vodja intervencije v požaru Andraž Šifrer, njegova pomočnika Andrej Polajnar iz GARS Kranj in poveljnik PGD Preddvor Blaž Pfajfar, predstavniki preddvorske Civilne zaščite ter drugi sodelavci

»Videli smo uničene objekte, veliko uničenega gozda travnikov. Ampak bistvena stvar je to: travniki se bodo na nek način postavili na noge, narava se zna obnoviti,« je dejal Tonin po povratku s Potoške gore in dodal, da je bilo lepo videti, da na črnih pogoriščih že rastejo vijolični žafrani, kar je dober znak. Pri gozdu pa je pomembno, da se bo rastje čim prej vzpostavilo nazaj, saj je to varovalni gozd, ki varuje Potoče pred kamenjem, posebno pozornost pa bo treba nameniti tudi smreki in morebitnemu pojavu lubadarja. »Ocena škode še poteka, bistveno pa je, da ni bilo nobenih smrtnih žrtev. Verjamem, da se bo narava vzpostavila v prvotno stanje, materialno škodo bomo pa tudi odpravili.« Najprej bo potreben popis škode, na osnovi tega pa bodo določili višino državne pomoči, je še dejal minister ter izrazil zahvalo vsem 1400 gasilcem in vodjem intervencije, ki so jo vodili na način, da je bila škoda čim manjša, da se požar ni širil in napadel še preostalih objektov.

Po povratku s počrnelih terenov so se delegati sestali še s preddvorskimi prostovoljnimi gasilci. Minister se jim je zahvalil za požrtvovalnost v boju z ognjenimi zublji. S posebnim odlikovanjem, spominskim kovancem ministra za obrambo, pa se je za pomembno vlogo, ki sta jo odigrala v času intervencije, zahvalil županu Roku Robleku ter vodji intervencije Andražu Šifrerju.

V nagovoru gasilcem je minister Tonin poudaril, da so se na obrambnem ministrstvu ob požaru odzvali, kar se je dalo hitro: aktivirali so vladni načrt, vojska je priskočila na pomoč s helikopterji, po strokovnem posvetu z intervencijskim štabom pa je vlada omogočila še pomoč hrvaškega letala. Povedal je, da bo tudi Slovenija konec leta dobila svoje transportno letalo s posebnim modulom za gašenje požarov, ter izrazil upanje, da bo ta modul rabljen čim manjkrat. Ob dejstvu, da so gasilske ekipe pri gašenju utrpele precej škode na opremi in tehniki, je namestnik direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič pojasnil, da aktivacija vladnega načrta daje podlago, da je gasilcem poleg rednih stroškov, ki so jih imeli zaradi intervencije, po opravljenih formalnih postopkih povrnjena tudi škoda na tehniki.

P.L.P., CZ Preddvor
Foto: M. Bohinec in P.L.P.


Oglejte si tudi