Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Čemu bo namenjen letošnji preddvorski proračun?

Kaj se bo letos delalo v preddvorski občini in kam bo šel proračunski denar, je na januarski seji kar dve uri premleval preddvorski Občinski svet. Potem ko je župan Rok Roblek predstavil osnutek Odloka o proračunu, so svetniki izrazili številna vprašanja, predvsem glede v preteklem mandatu zastavljenih ciljev, ki pa v tokratnem osnutku niso prednostno opredeljeni. Osnutek proračuna za leto 2019 sicer predvideva 3.950.000 evrov prihodkov ter 4.100.000 evrov odhodkov. Negativno razliko nameravajo uravnovesiti s prodajo Energetike Preddvor in brezobrestnim kreditom, katerega omogoča država.

Kot je dejal župan, so tri najpomembnejše investicije državna cesta skozi Tupaliče z gradnjo križišča (finančna skrb občine v tem projektu bo spremljevalna infrastruktura), gradnja nogometnega igrišča in vodovod na Možjanci (za katerega bodo koristili evropska sredstva, časa za izvedbo pa je 4 leta).

Poleg tega so na seznamu letošnjih načrtovanih investicij most proti Vokam (k izgradnji občino zavezuje pogodba, ki ji je omogočila pridobiti dodatna zemljišča, ko so tam še načrtovali izgradnjo nogometnega igrišča), ureditev obrežja Suhe in sanacijo vodotoka (v okviru projekta LAS Zelena naselja), uredili naj bi tudi novo pot mimo cerkve čez grajski park do pokopališča, po kateri naj bi v prihodnje potekali pogrebni sprevodi.

Največ vprašanj in pripomb na osnutek proračuna so imeli svetniki list PLS - Povezane lokalne skupnost in Združeni za Preddvor, predvsem glede v preteklem mandatu zastavljenih ciljev, ki pa v tokratnem osnutku niso prednostno opredeljeni. Kako bo z nadaljevanjem gradnje kanalizacije v  Tupaličah, če država kljub zagotovilom letos ne bo začela z deli na cesti? Kljub zagotovilom države, je čas začetka del še pod vprašajem, zato svetniki menijo, da je nujno že zdaj pripraviti rezervni scenarij. Eno od vprašanj se je nanašalo na zbirni center odpadkov v Tupaličah, katerega gradnjo v javno-zasebnem partnerstvu so snovali v preteklem mandatu. Župan je pojasnil, da je edina prispela vloga za partnerstvo predraga, omajala bi dogovor občin o enotnih cenah ravnanja z odpadki (kjer za to področje skrbi Komunala Kranj). Zato so izgradnjo zaenkrat odložili, kljub temu pa se bo treba kmalu odločiti, kako naprej, saj  gradbeno dovoljenje za predvideni zbirni center spomladi poteče. Prav tako so se na cilje prejšnjega mandata navezovala vprašanja glede šole, ki potrebuje večjo telovadnico in razdelilnico hrane, o vrtcu, ki že postaja premajhen, pa glede parkirišča za obiskovalce Svetega Jakoba, za katera je občina lani odkupila zemljišča. Izražen je bil tudi komentar o občinski podpori Koči na Jakobu, ki bi ob zdajšnjem dobrem finančnem prilivu zmogla tudi z manj občinskimi sredstvi. Svetniki so imeli pripombe tudi glede participatornega proračuna in glede malo predvidenih sredstev za prometno infrastrukturo. Poleg tega ostajajo odprta vprašanja subvencioniranja malih čistilnih naprav, za katere je treba najprej ugotoviti, kje bodo potrebne, pa o idejnih projektih za grad Dvor, o stavbi turističnega društva ter pomanjkanju prostora za novo knjižno gradivo v krajevni knjižnici.

Glede na vse našteto se obeta pestro leto.

P.L.Premru

Oglejte si tudi