Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Enajsta knjiga dr. Ivana Dolinarja

V Gasilskem domu Prostovoljnega gasilskega društva Sveti Lovrenc je bilo tretji marčevski četrtek zvečer posebno vzdušje. Zanj sta poskrbela gasilsko društvo in ljubiteljski zgodovinar, častni občan Občine Prebold ter nekdanji priznani zdravnik in primarij v celjski bolnišnici Ivan Dolinar, dr. med., ki je napisal in ta večer predstavil še eno izmed knjig o zgodovini vasi Sveti Lovrenc.

S to in drugimi je predstavil vse vasi v zdajšnji Občini Prebold. Skupaj pa je to že njegova enajsta knjiga, ki jo je napisal po upokojitvi, ko se je poglobljeno začel ukvarjati tako z zgodovino Prebolda in njegovih vasi kot Griž in griške župnije, od koder izhaja njihov rod po očetovi strani.

Pogovor z njim je vodila knjižničarka preboldske knjižnice mag. Lea Felicijan, ki je pri knjigi sodelovala kot lektorica. Za še prijetnejše vzdušje je poskrbel domači harmonikar Matjaž Basle, zapela je tudi vokalna zasedba Fantje z dežele v sestavi: Dejan Lešer, Matic Šmigovc in Samo Tkavc. Dogodka se je udeležilo precej domačinov in drugih občanov Prebolda na čelu z županom Vinkom Debelakom, ki je nadvse vesel in hvaležen za vse, kar je počel in še počne njihov častni občan, ki ga imajo mnogi v lepem spominu tudi kot zdravnika.

Tudi tokratno njegovo delo je založila in izdala Občina Prebold. Tako kot v drugih knjigah tudi v tej izraža ljubezen do svoje zemlje, svojih ljudi. Delo zajema zemljepisni in geološki opis vasi, oblike njenega krajevnega imena, dogajanja na tem območju skozi čas, predstavljene so krajevne gospodarske panoge in dejavnosti. Postreže s številnimi statističnimi podatki, ponuja vpogled v družinska drevesa posameznih domačij, prav tako pa zajame zgodovino vasi več stoletij nazaj, ko je bil na hribu nad vasjo grad Žaženberk (Sachsenwart), ki se prvič omenja v dokumentu iz leta 1311. Blizu cerkve je stal tudi dvorec Šentlovrenc (Štok), ki so ga od leta 1437 upravljali celjski fevdniki, pozneje pa mnogi drugi. Na območju nekdanjega dvorca danes stoji kmečka hiša (pri Govedič). Svoje poglavje imata tudi obe svetovni vojni, ki sta zahtevali precej žrtev tudi v njihovi vasi. Njim je knjiga tudi posvečena.

Ob koncu predstavitve se je gostu in avtorju za ustvarjeno knjigo in zanimiv večer v imenu vaščanov in gasilcev zahvalil predsednik gasilskega društva Igor Novak ter mu izročil uokvirjeno sliko vasi, posneto iz zraka. Temu sta sledili pesem in glasba ter prijetno druženje ob dobrotah in pomenkih, avtor pa je imel precej dela s podpisovanjem knjig.

Besedilo: Darko Naraglav
Fotografije: Darko Naraglav, Ivan Lipičnik

Oglejte si tudi