Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Uspešno izpeljana šesta salamijada v soorganizaciji Občine Polzela in Društva upokojencev Andraž

Izmed 19 ponujenih salam, ki so jih ljubiteljski pridelovalci letos prinesli na pokušino, je strokovna komisija ocenila in izbrala deset najboljših. Odgovorno, objektivno in strokovno delo po pravilniku o ocenjevanju domačih salam Zveze salamarjev Slovenije je komisija s prvim delom ocenjevanja začela v četrtek, 25. aprila 2019, ob 16. uri na gradu Komenda, okušanje in preizkušanje pa končala po dveh urah, ko je izbrala najboljše. Izkušena rezalca Karli Cizej in Janez Kokovnik sta strokovni komisiji v sestavi Janez Šumak – predsednik, Marko Volovlek – član in Zlatko Cmok – član v ocenjevanje ponudila 19 vzorcev salam.

 
Ocenjevali so po naslednjih kriterijih (z možnostjo korigiranja po 0,1 točke): zunanji videz, vonj, prerez – tekstura in barva ter okus. Zadnji je prinesel največje število točk. Komisija je ugotovila, da je bila kakovost salam zaradi mrzle zime boljša kot preteklo zimo, zato je bilo ugodnejše tudi naravno zorenje in sušenje salam. Predsednik komisije Janez Šumak je povedal, da je bilo vseh 19 vzorcev po okusu dobrih, v prerezu manj luknjičastih primerov, tudi temnih robov je bilo manj, nekaj rjave barve slanine, nekaj več dodane slanine, neizločene mišičine, rjave sredinske pike in videnih ter okušenih dodatkov.

 

Na dan prireditve, ki je bila v soboto, 27. aprila 2019, v Domu krajanov v Andražu nad Polzelo je sledil drugi sklepni del, kjer so imeli deset najboljših salam priložnost ocenjevati tudi obiskovalci. Tokratni rezalec je bil domačin Leon Pižorn. Končni rezultat je predstavljala polovica ocene komisije in polovica s strani obiskovalcev. Ponovno se je izkazalo, da so bili tako komisija kot obiskovalci v ocenah enotni. Najbolje ocenjena, tako po mnenju komisije kot publike, je bila salama salamarja Mateja Mandelca z Gomilskega, drugo mesto si je priboril Lovro Mešič in tretje mesto Ignac Kužnik, oba iz Andraža.

 

Za dobro vzdušje med ocenjevanjem in po njem so poskrbeli domačini, Vaški godci iz Andraža, ki so nas z lepo domačo glasbo pospremili dolgo v noč. V urici smeha pa nas je zabaval stand up komik Gašper Bergant.

 

Vsem in vsakemu pridelovalcu posebej naj bodo priporočila komisije dobra popotnica za nadaljnje delo, saj so bile vse predstavljene salame izvrstne.

Lidija Praprotnik

Oglejte si tudi