Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Stara trta na gradu Komenda je bogato obrodila  

Potomka stare trte oziroma žlahtna žametna črnina ali modra kavčina je bila pred časom zasajena v Andražu nad Polzelo, leta 2016 se ji je na gradu Komenda pridružila še druga, tretjo, poimenovano Nejka, pa na svoji posesti neguje Martin Kodre. Slovesno trgatev na gradu Komenda sta v sklopu praznika Občine Polzela 6. oktobra 2021 opravila župan Občine Polzela Jože Kužnik in Martin Kodre kot pravi gospodar in skrbnik trte skozi vse leto.

Prve grozde sta odtrgala župan in skrbnik, za njima pa vsi, ki so prisostvovali slovesni trgatvi.

Pridelek je bil količinsko glede na spomladansko pozebo zelo obilen, saj smo natrgali kar 39 grozdov, ki so zaradi obilice sonca izjemno kakovostni.

Župan se je lepo zahvalil zdajšnjemu skrbniku Martinu Kodretu, ki je lepo donegoval našo trto, pred njim je nad trto imel budno oko Rudi Cevzar. Župan je obljubil, da do spomladanske rezi ta trta dobi tudi spominsko tablico s svojo zgodbo.

Modra kavčina je stara že več kot 400 let in je vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, zato smo ponosni, da ima tudi naša občina dve potomki. Verjamemo in upamo, da nas bosta obe žlahtnici z vsakoletnim pridelkom razveseljevali tudi v prihodnje.

Lidija Praprotnik

Oglejte si tudi