Oceni objavo

Četrt stoletja Občine Polzela

Občina Polzela praznuje 2. oktobra, in sicer v spomin desetim Polzelanom, ki so umrli 2. oktobra 1942. Že tradicionalno je slavnostna akademija na večer pred praznikom. Tudi letos je bilo tako. Praznovali smo v nedeljo, 1. oktrobra 2023.

V cerkvi sv. Marjete na Polzeli je bila najprej maša za mir in blagor v občini, ki jo je vodil župnik Urban Lesjak,  somaševal je župnik Aleksaner Koren. Slovesnost ima značaj zahvale za našo občino in je hkrati tudi prošnja za blagoslov ter uspešno delovanje v korist občanov. K temu so v veliki meri pripomogla tudi polzelska društva in organizacije z nošenjem praporov. Tako se je pri maši ob oltarju zbrala večina društev in organizacij s svojimi prapori.

Po maši se je srečanje nadaljevalo v Športni dvorani na Polzeli, kjer je potekala slavnostna akademija Občine Polzela. Slovesnost, ki sem jo vodila Jolanda Železnik, se je začela s prihodom praporščakov, ki jim je poveljeval Andrej Koščak, poveljnik višji vodnik celjske Vojašnice Franca Rozmana - Staneta. Takt je dajal Pihalni orkester KGD Cecilija, ki ga vodi Gašper Smisl. Na njihovo glasbo so uvodoma in ob zaključku plesale prisrčne in ljubke libojske mažoretke, katerim je mentorica Alenka Polšak.

Slavnostni govornik je bil Jože Kužnik, župan Občine Polzela, ki je med drugim povedal: »Za našo slavljenko – Občino Polzela – ponosno rečem, da je občina mnogih presežkov. Pogosto se čudim, kaj vse smo naredili v teh 25 letih. Mi, vi, jaz, ti, oni … Seveda so tudi pomanjkljivosti in primanjkljaji, a presežkov je veliko več. Hvala vsem, ki jih pomagate ustvarjati. Še veliko dela nas vse skupaj čaka. Prepričan sem, da se bomo vedno znali pogovoriti, dogovoriti in narediti. Občino Polzela imam rad, ker je moj dom. Hvaležen sem, da sem rojen v tem času in tem prostoru. Zdi se mi pravi blagoslov živeti v tako lepi občini med srčnimi in dobronamernimi ljudmi. Hvala, ker ste!« Predstavil je narejeno v zadnjem letu, dotaknil pa se je tudi avgustovskih poplav. Izrazil je sočutje vsem, ki so bili kakor koli prizadeti, in zahvalo vsem, ki so kakor koli pomagali: »Hvala gasilcem, Civilni zaščiti, prostovoljcem, Župnijski Karitas, Rdečemu križu, Darsu, režijskemu obratu občine, skratka vsem, ki ste dokazali, kaj človek zmore za človeka. Hvala, junaki našega časa!« Optimistično zre naprej: »Minila bodo leta, preden bo zakrpana vsa škoda in preden bo odstranjeno vse blato, ki kali nekdanjo resničnost. Vem, da bomo zmogli stati skupaj do zadnje akcije. In vem, da bo solidarnost ostala v vsaki situaciji in da bomo znali ohraniti dobroto, ki se zdaj širi, saj vendar smo na koncu vsi ljudje. Solidarnost je v slovenski družbeni zavesti. To smo že velikokrat dokazali.«

Tudi letos je župan Jože Kužnik podelil priznanja najzaslužnejšim. Tistim, ki delajo veliko in plemenito, ker jih vodita ponos in entuziazem. Ničesar ne pričakujejo v zameno. Delajo predano in tiho. A ne ostanejo neopaženi. Resnična solidarnost in dobrodelnost se ne razglašata po zvočnikih družbenih omrežij in drugih medijih. Se samo naredi. Županovo priznanje so prejeli Drago Jamnikar, Boris Turk, Civilna zaščita Polzela, PGD Andraž nad Polzelo, PGD Ločica ob Savinji, PGD Polzela, Rdeči križ Polzela in Župnijska Karitas Polzela. Plaketo Občine Polzela sta prejela Beti Mlakar in Emilijan Zabukovnik. Prejemnika grba Občine Polzela pa sta Vlasta Mrhar Matjaž in Marko Slokar. Vsi prejemniki odličij imajo veliko srce. Delajo dobro za blagor vseh nas. Zahvaljujemo se jim in jim čestitamo. V imenu vseh se je zahvalil Marko Slokar.

V kulturnem programu sta nastopila Severa Gjurin in kitarist Dejan Lapanje ter plesna skupina Force. Za brezhiben zvok je poskrbel Matjaž Jeršič, za izjemno organizacijo in scenarij Lidija Praprotnik. Cvetlična dekoracija je prišla izpod rok Nadje Korošec iz Cvetličarnice Žalec. Na povabilo gostitelja Jožeta Kužnika, župana Občine Polzela, so po zaključku slovesnosti zbrani nazdravili in okušali kulinarične dobrote, ki so jih pripravili v 3 poezije z gradu Komenda.

Vse najboljše, Občina Polzela.

Jolanda Železnik

Oglejte si tudi