Oceni objavo

Kulturni praznik, pust in še kaj

Februar 2024 nam je prinesel posebna občutenja ob kulturnem dnevu, 8. februarju, ko se spomnimo pomembnih dosežkov naših kulturnih ustvarjalcev.

Tako so ob letošnjem prazniku  prejeli Prešernovo nagrado za življenjsko delo v letu 2024 pesnica in prevajalka Erika Vouk ter baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog Henrik Neubauer.  Nagrade Prešernovega sklada pa so prejeli: pesnica Miljana Cunta – za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo, igralka Jana Zupančič – za vloge v zadnjih treh gledaliških sezonah, mezzosopranistka Nuška Drašček – za glasbeno ustvarjanje v zadnjih treh letih, stripar Ciril Horjak – za ustvarjalno delovanje na področju stripa, režiserka Sara Kern – za scenarij in režijo filma Moja Vesna in grafični oblikovalec Tomato Košir – za grafično oblikovanje v zadnjih treh letih.

Pomembno se je zavedati, da kulturni dosežki in presežki hranijo našo dušo ter vnašajo radost v naše življenje. Osmislijo življenje ter jim vlijejo poseben pomen. Iskrene čestitke vsem nagrajencem, kot tudi vsem skritim kulturnih ustvarjalcem, ki se srečujejo tudi v naših skupinah in plemenitijo naše doživljanje oziroma življenje ob srečanjih naših skupin.

Tudi pust 2024 je letos pohitel. Namen pusta in vseh norčij v teh dneh je pregnati zimo in priklicati pomlad. Pustu, ki je bil 13. februarja 2024, sledi post, ki traja kar 40 dni. Po pustnem torku pride pepelnična sreda, post pa je namenjen razstrupljanju telesa in njegovemu pripravljanju na največji krščanski praznik, veliko noč. In v tem obdobju se bo začela prebujati narava z rastlinami …  Rasti bo začel tudi regrat, ki bo pomembno prispeval k čiščenju telesa.

O vsem tem in še marsičem drugem bomo govorili tudi na srečanjih naših skupin in tudi na srečanjih organov društva, ko se intenzivno srečamo v zimsko-pomladnih mesecih, z namenom pregleda načrta dela za leto 2024, kot tudi o poročanju o delu za leto 2023. 

V želji, da nam bo novo kitajsko leto, ki ga praznujemo v februarju 2024, naklonjeno, vas lepo pozdravljam in želim, da nam novo leto v znamenju zmaja prinese srečo in blagostanje.

Marjana Šmajs

Oglejte si tudi