Oceni objavo

Seminar v Snoviku

V 24. Nacionalnem tednu prostovoljstva smo se tudi voditelji skupin starih ljudi za samopomoč iz Medgeneracijskega društva mozaik generacij Polzela udeležili seminarja, ki ga organizira Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije.

Enodnevni seminar je 23. maja 2023 potekal v Termah Snovik. Zbrali smo se voditelji skupin iz vse Slovenije. Po uvodnem pozdravu predsednice ZDSGS je sledilo predavanje profesorja psihologije dr. Aleksandra Zadela z naslovom Skrbim zase, ker mislim tudi na druge.

Zelo nazorno in na hudomušen način nam je predstavil, kako se lahko kljub okoliščinam, ki niso najboljše, imaš dobro. Predvsem je potrebno spremeniti mišljenje, tako da gledaš na življenje z optimizmom. Potrebno je tudi včasih reči NE in si ne nalagati brez potrebe prevelikih bremen. Večkrat je tudi omenil, da moraš tudi sam »dvigniti rit« in kakšno stvar izboljšati. 

Nato je sledilo delo v skupinah, kjer je vsaka skupina dobila izziv, kako to uporabiti v praksi. Po kosilu in kratkem odmoru smo se naučili osnovnih korakov kantri plesa in tudi zaplesali na kantri glasbo. O zdravljenju z matičnimi celicami nam je predaval dr. Miomir Kneževič. Predstavil nam je njihovo pomembnost. Te imajo sposobnost, da zamenjajo ostarele in obolele celice tkiv in organov. Shranjujejo se v Biobanki, ki se nahaja v Trzinu. Tudi profesor je član tega kolektiva. Ob zaključku je sledila skupinska fotografija in prisrčno slovo.

Moje mnenje: »Resnično smo si napolnili baterije.«


Milena Beloševič

Oglejte si tudi