Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
10°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

"Država je naš dom, imejmo jo radi, bodimo ponosni nanjo, saj je edinstvena"

Na osrednji proslavi ob dnevu državnosti v Občini Polzela, ki je bila v petek, 23. junija 2023, je minister za obrambo Marjan Šarec kot slavnostni govornik spomnil na dogodke izpred 32 let, ko so prihrumeli tanki in je bilo jasno, da je naš narod predolgo čakal na svojo državo in se preveč boril, da bi takrat popustil. Župan Občine Polzela Jože Kužnik je v opomin in spomin na takratne dogodke izpostavil enotnost slovenskega naroda, ki je danes vse bolj primanjkuje.

Osrednja proslava dneva državnosti, sprva načrtovana v čarobnem naravnem okolju parka Šenek, nato pa zaradi neurja, ki se je razbesnelo nad Polzelo, prestavljena v Kulturni dom Polzela, je minila v luči govorov slavnostnega govornika ministra za obrambo Marjana Šarca in župana Občine Polzela Jožeta Kužnika. Ob tej priložnosti so bila podeljena priznanja najuspešnejšim učenkam in učencem Osnovne šole Polzela, ki so z odličnim uspehom okronali vsa osnovnošolska leta. 

Kulturni program proslave so sooblikovali izjemna pevka Nuška Drašček, mladi pevski talent - devetošolka Osnovne šole Polzela Gea Palir, plesalke prav tako z Osnovne šole Polzela ter praporščaki pod vodstvom poveljujočega praporščakom višjega vodnika Borka Sočiča 20. pehotnega polka vojašnice Franca Rozmana Staneta Celje.

Uvodoma je zbrane nagovoril župan Občine Polzela Jože Kužnik, ki je spomnil, kakšno navdušenje smo pred 32 leti Slovenci kot narod pokazali za svojo državo. Zdaj pa se kažejo vse večja razklanost, neenotnost in nespoštljivost. Svoj govor je sklenil z mislijo Johna Fitzgeralda Kennedyja: "Ne sprašuj, kaj bo zate storila domovina - vprašaj raje, kaj sam lahko storiš zanjo."

Minister za obrambo Marjan Šarec je kot slavnostni govornik nagovoril zbrane in ob tem spomnil na dogodke izpred 32 let:To je bil dan, ko smo se podali na težko, odločilno pot. Toda noben dogodek se ne zgodi sam od sebe, v enem dnevu. Dvajseto stoletje je kmalu nakazalo, da bo drugačno. Že Rudolf Maister je s svojimi borci pokazal odločni ne, tukaj so bili tigrovci, sledila je druga svetovna vojna, konec stoletja pa se je ponudila priložnost za samostojno državo.” Nadaljeval je, da je plebiscit leta 1990 razblinil vse dvome, kaj si slovenski narod zares želi. Posnetki, ki so prihajali z volišč, so bili ganljivi in čez pol leta je pred tedanjo skupščino plapolala slovenska zastava. Tudi ko so prihrumeli tanki, je bilo jasno, da je naš narod predolgo čakal na svojo državo, se preveč boril, da bi takrat popustil. Poudaril je, da je bila leta 1992 Slovenija že mednarodno priznana, kar je velika zgodba in veličastna zgodovina.

Minister je ob koncu zbranim iskreno čestital ob skorajšnjem prazniku, največjem prazniku naše države, in ob tem izjavil: “Država je naš dom, imejmo jo radi, bodimo ponosni nanjo, saj je edinstvena.” Po govoru se je vpisal v protokolarno knjigo Občine Polzela.

Na proslavi so bila podeljena priznanja in darila najuspešnejšim devetošolkam in devetošolcem Osnovne šole Polzela. Kar 22 jih je osnovnošolsko izobraževanje zaključilo z odliko, kar je izjemen dosežek za sorazmerno majhno občino. Župan je vse povabil na oder, jim iskreno čestital, podelil priznanja in zaželel srečno ter uspešno na njihovi nadaljnji poti.

Za uvod v slavnostni večer je slovensko himno zapela Nuška Drašček, ki se je tokrat predstavila s svojim triom: Jako Puciharjem na klavirju, Alešem Avbljem na basu in Pavlom Čebaškom na tolkalih. Slavnostna prireditev je tako minila v glasbenih presežkih ob poslušanju pesmi Lastovka, Mlade oči, Nad mestom se zdani, Je ne regrette rien, Orion in mnoge druge. Ob pesmi Poletna noč so se Nuški v dvorani pridružile mlade plesalke Osnovne šole Polzela, ki so kot kresničke v kresni noči zaplesale med obiskovalci. S pesmima Le s teboj glasbenice Marte Zore in Zgodba o prijateljstvu, pod katero so se podpisali Čuki, se je izkazala mlada, srčna devetošolka Gea Palir, ki že od malih nog rada poje in pleše.

Prireditev je z bogatimi nagovori moderirala Polzelanka Valentina Plaskan, ki se je ob zaključku zahvalila ministru za prihod na Polzelo, županu za govor, Gašperju Smislu za na novo uskladbeni občinski avizo, praporščakom in vsem nastopajočim ter ob tem iskreno čestitala vsem zbranim od 32. dnevu državnosti in jih povabila na sproščeno druženje ter ogled razstave Samostojna Slovenija!, ki jo je Občini Polzela posebej v ta namen posodil Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Teja Zidanski

Foto: Foto Rojnik

Oglejte si tudi