Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
11°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Občina Polzela pristopa k izdelavi občinske celostne prometne strategije

Z veseljem vas obveščamo, da je Občina Polzela uspešno kandidirala na javnem razpisu Ministrstva za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije, s katerim je pridobila sredstva za pripravo Občinske celostne prometne strategije (OCPS). V naslednjih mesecih bodo potekale aktivnosti za pripravo novega strateškega dokumenta, s katerim bo občina v sodelovanju z občani in strokovno pomočjo določila vizijo razvoja na področju trajnostne mobilnosti za obdobje naslednjih sedmih let.

Kaj je OCPS?

OCPS je pomemben strateški dokument, s katerim načrtujemo in sprejemamo ukrepe na področju prometa, ob tem pa v središče postavljamo ljudi. Celostno načrtovanje prometa upošteva izkušnje tako majhnih kot večjih mest, njihove dobre prakse prenaša v lokalno okolje, med domače ljudi in domače navade s ciljem kakovostnega zagotavljanja dostopnosti in mobilnosti prebivalcev. Strokovna podlaga za izdelavo so nove, v letu 2021 izdane Nacionalne smernice za pripravo OCPS, ki vključujejo nasvete ob upoštevanju značilnosti manjših občin.

Občina Polzela je svojo prvo celostno prometno strategijo izdelala leta 2017, v novi finančni perspektivi pa vstopa v novi krog snovanja in načrtovanja prometa in trajnostne mobilnosti. Namen strategije je na podlagi konkretnih izkušenj in spoznanj, ki so se v zadnjih desetih letih nabrali skozi izvajanje tega koncepta na področjih mobilnosti, zagotoviti celovit in trajnostni pristop k upravljanju prometa, ki bo izboljšal kakovost življenja prebivalcev ter varoval okolje in javno zdravje s spodbujanjem trajnostnih načinov potovanja (hoja, kolesarjenje, souporaba prevoza, uporaba javnega prevoza ipd.). S strategijo želimo dati prednost izboljšanju prometne situacije s trajnostnimi, varnimi in učinkovitimi rešitvami, ob upoštevanju lokalnih potreb.

Vabilo k sodelovanju

V prihodnjih mesecih bomo skupaj z vami, prebivalci naše občine, in zunanjimi strokovnjaki aktivno pristopili k pripravi dokumenta ter tako prepoznavali izzive, želje in realne možnosti za njihovo izvajanje. Skupaj bomo dorekli vizijo in cilje za doseganje strategije, na delavnicah in okroglih mizah pa prisluhnili vašim predlogom in idejam o skupnem načrtovanju. Že zdaj vas vabimo, da redno spremljate objave na naši spletni strani in v občinskih glasilih, da si boste pravočasno rezervirali čas za udeležbo na srečanjih. Vaše mnenje bo pomembno vplivalo na oblikovanje skupne prihodnosti, ki na prvo mesto postavlja pešce, kolesarje in javni prevoz.

Opredelili bomo ključne ukrepe na področju prometa, ki bodo vodili k vzpostavitvi trajnostnega prometnega sistema. Ta bo zagotavljal kakovostno dostopnost do bivališč, delovnih mest in storitev za vse, dal usmeritve za izboljšanje prometne varnosti, zmanjšanje onesnaževanja, emisije toplogrednih plinov in porabe energije, povečanje učinkovitosti potniškega prometa ter izboljšanje privlačnosti in kakovosti okolja. Celostno urejen promet namreč prinaša objektivno merljivo izboljšanje kakovosti bivanja in povečane možnosti lokalnih skupnosti za uspešen razvoj.

Financiranje EU

Projekt izdelave OCPS Občine Polzela bo sofinanciralo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije v sklopu javnega razpisa za sofinanciranje OCPS, ki se izvaja po programu evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 v Sloveniji, prednostne naloge 5, »Trajnostna (čez)regionalna mobilnost in povezljivost«, specifičnega cilja RSO 3.2 »Razvoj in krepitev trajnostne, pametne in intermodalne nacionalne, regionalne in lokalne mobilnosti, odporne proti podnebnim spremembam, vključno z boljšim dostopom do omrežja TEN-T in čezmejno mobilnostjo«.

 

Izvajalec projekta je podjetje RCI – Razvojni center Inženiringi Celje, d. o. o.

 

 

Oglejte si tudi