Oceni objavo

Zdaj sem tvoja Moja – predstavitev knjige Vidke Kuselj

Na povabilo Občinske knjižnice Polzela smo v četrtek, 14. decembra 2023, gostili Vidko Kuselj, avtorico knjige Zdaj sem tvoja Moja. Pogovor je vodila njena dolgoletna prijateljica Breda Šip.

Alzheimerjevo bolezen imenujemo kuga 21. stoletja, ki ne izbira človeka. Bolečo izkušnjo 15 let trajajoče bitke s to hudo, neozdravljivo boleznijo sta doživela tudi zakonca Kuselj. Slavistka Vidka Kuselj, ki se je v Posavju posvečala pedagoškemu delu, je v svoji knjigi z bralci delila bolečino, doživeto med moževo boleznijo in potem, ko so ji ostali le spomini. Te spomine je podoživela tudi z nami.

Zgodba zakoncev Kuselj se bere kot povest o predanosti in ljubezni, kakršnih bo v svetu najbrž vse manj. Hkrati je to zgodba o bolezni, ki se je vsilila med zakonca, ki sta načrtovala, da se bosta skupaj postarala. Gre za resnično izpoved, boleče iskreno in pretresljivo zgodbo o tej življenjski preizkušnji, od prvih znakov in sprememb ter spopadanja s hudo diagnozo do bolečega stanja, ko je mož moral v dom starejših občanov. »Ob tej prelomnici so se moja čustva tako zgostila, da so morala iz mene. Pisanje je bilo kot terapija,« je razkrila avtorica.

Tako je Vidka Kuselj skozi toplo pripoved, polno ljubezni in prepleteno z verzi, ustvarila priročnik o tem, kako razumeti, zakaj se bolni trudi v celofan duhovitosti oviti besede, dejanja in imena, ki se jih ne more spomniti. Verjame, da bodo njene izkušnje marsikomu v pomoč pri spoprijemanju s podobnimi težavami in stiskami.

 

Renata Novak

Oglejte si tudi