Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
24°C
8°C
Oceni objavo

Tisoč obrazov fibromialgije

V četrtek, 18. aprila 2024, je v Občinski knjižnici Polzela potekalo predavanje z naslovom Tisoč obrazov fibromialgije.

Fibromialgija je kronični bolečinski sindrom, za katerega je značilna bolečina po vsem telesu. Drugi simptomi so utrujenost, težave s spanjem in spominom. Nekateri bolniki poročajo tudi o sindromu nemirnih nog, težavah z mehurjem, črevesjem, kožo, preobčutljivosti na hrup, svetlobo, bolečino ali temperaturne spremembe. Sindrom prizadene približno dva odstotka odrasle populacije, več kot 90 odstotkov obolelih predstavlja ženska populacija. Pojavnost sindroma je izjemno narasla zaradi visokega števila prebolelih covid-19, ki lahko povzroči zagon bolezni.

Predavateljica Barbara Gros je predsednica društva Zebra, slovenskega društva za fibromialgijo in druge bolezni ali sindrome, ki povzročajo kronično bolečino. Društvo je ustanovljeno z namenom povezovanja bolnikov, izmenjavanja informacij, podpore bolnikom in sodelovanja s strokovnjaki. Trudi se tudi ozaveščati širšo javnost o neprijazni diagnozi fibromialgija, ki bolnikom onemogoča kakovostno življenje. Spopadajo se z boleznijo, ki je nepredvidljiva, hkrati pa se srečajo z nerazumevanjem na vseh področjih.

Barbara Gros je z nami delila svojo dvajsetletno izkušnjo iskanja razloga svojih številnih zdravstvenih težav, stalne utrujenosti in bolečin. Njena bolezen je končno dobila ime fibromialgija. Med predavanjem nam je natančno pojasnila razlike med fibromialgijo, sindromom kronične utrujenosti ter izgorelostjo, ki zahtevajo drug način zdravljenja.

Predavanje je bilo zanimivo, zelo poučno in polno praktičnih napotkov, katere specialiste obiskati odvisno od zdravstvenih težav, da bi po načelu izločanja drugih bolezni čim prej ugotovili diagnozo. Pri bolezni, za katero zdravila ni, je pomembno skrbeti zase ter z načinom življenja lajšati simptome in preprečevati njihovo stopnjevanje.

Renata Novak

Oglejte si tudi