Oceni objavo

Zaupajmo sebi in drugim, predavanje Sanele Peresciutti, dr. med.

Na predvečer poletnega solsticija, v torek, 20. junija 2023, je Medobčinska splošna knjižnica Žalec organizirala ekskluzivno predavanje Sanele Banović, dr. med., ki se je v času epidemije koronavirusa poročila in priimek zamenjala za Peresciutti. Zaupajmo sebi in drugim je bil naslov njenega predavanja, ki so ga poslušali obiskovalci v nabito polni dvorani Doma II. slovenskega tabora Žalec.

Sanela Peresciutti je kot specialistka gastroenterologije zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Posveča se tudi področju psihologije in psihoterapije, tradicionalni kitajski medicini in drugim vedam, ki raziskujejo delovanje človekovih možganov, miselnih tokov, dojemanja, čustvovanja ipd. Je karizmatična zdravnica, ki pri pacientu ne zdravi samo simptomov bolezni, temveč mu pomaga zdraviti tudi dušo. Pravi, da je človeku kirurško mogoče zamenjati prav vse organe, ne pa možganov, ki jih je treba prazniti prav tako redno kot opravljati dnevno potrebo, sicer so lahko negativne emocije v njih izvor najrazličnejših bolezni.

Delovanje čustvenih možganov je prikazala na zanimiv način, kot simfonični orkester. Mi smo v tem primeru dirigenti, ki usmerjamo delovanje posameznih instrumentov. Se pravi, mi smo tisti, ki imamo nadzor nad svojimi dejanji, izrečenimi besedami in delovanjem v odnosu do drugega človeka. Harfa kot nežno glasbilo predstavlja zaupanje, bobni pa jezo. Predavanje je tako zaključila s spodbudo, da naj nas čim večkrat spremljajo harfe in čim manjkrat bobni. Zavedati se moramo, da živimo v sožitju z ljudmi, zato je nujno treba razvijati empatijo.

Karmen Kreže


Fotografije: Jolanda Železnik

Oglejte si tudi