Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Potopisno predavanje Zorana Furmana

V četrtek, 26. januarja 2023, smo se v Občinski knjižnici Polzela v sliki in besedi popotnika Zorana Furmana odpravili na potovanje po dveh državah nekdanje Sovjetske zveze, Gruziji in Armeniji.

Pot je začel v Gruziji, mali deželi pod Visokim Kavkazom, ki se je pogumno obdržala med mogočnimi sosedi in kjer so ga čakale naravne lepote in kulturne raznolikosti za vsakim vogalom. Turizma v Gruziji še ni veliko, in ravno to ji daje poseben čar. Raziskovanje Gruzije je začel v prestolnici Tbilisi, mestu svetišč različnih religij, spomenikov, muzejev, trdnjav, pa tudi neprivlačnih posocialističnih zgradb. Tbilisi je odlično izhodišče za raziskovanje celotne države. Ceste so zelo slabe, zato je premagovanje začrtanih razdalj oteženo in zahteva veliko iznajdljivosti. S pomočjo prijaznih domačinov gre z lahkoto in hkrati ponuja odkrivanje sicer nepoznanih zanimivosti. Gruzija je znana po dobrem vinu in odličnih vinskih kleteh. Dobro izhodišče za raziskovanje gora je vasica Stepantsminda, kjer očara pogled na pettisočak Kazbek in druge kavkaške gore. Samostani v puščavi Gareja prevzamejo s starokrščanskim duhom. V bleščečem Batumiju na črnomorski obali pa čakajo peščene plaže in sproščeno vzdušje.

Nato nas je gost peljal v Armenijo z njeno prestolnico Jerevan, majhno državo, obdano z gorskimi vrhovi in prelazi Kavkaza. Vso svojo zgodovino je bila v središču dogajanja, saj leži na znameniti svileni cesti, mestu izmenjave blaga in kultur. Je država, v kateri se lahko dobesedno dotaknemo zgodovine. Danes je to najstarejša krščanska država na svetu, njene veličastne starodavne cerkve in samostane lahko občudujemo na vsakem koraku. In seveda je tu tudi Kavkaz s stotinami kilometrov poti, ki potekajo skozi majhne vasice, v katerih se je ustavil čas.

Svetovni popotnik, ki je že prepotoval okoli 60 držav sveta, je sklenil, da sta Gruzija in Armenija državi, v katerih lahko na vsakem koraku začutimo prepletanje preteklosti in sedanjosti. Gruzija ga je očarala z raznolikostjo in kontrastom, medtem ko mu je Armenija ostala v spominu kot dežela zelo prijaznih in gostoljubnih ljudi.

Renata Novak

Oglejte si tudi