Oceni objavo

V Občinski knjižnici Polzela o nepozabnih doživetjih iz Afrike

V četrtek, 23. novembra 2023, smo v Občinsko knjižnico Polzela povabili Sonjo Salobir Lindsay. Celjanka, učiteljica nemščine in angleščine ter nekoč tudi turistična vodnica, je do zdaj obiskala dobršen del sveta. Trdi, da vsako potovanje človeka spremeni za vse življenje. In še kako res je. Pred več kot dvajsetimi leti je med potovanjem v Afriko spoznala moža Storeyja, Američana iz Teksasa, ki očaran nad lepotami Slovenije tukaj srečno živi.

Za dvajseto obletnico poznanstva sta se leta 2017 spet odpravila v Afriko obujat spomine na takratne poti in tako smo se skupaj z njima odpravili na ponovno pot po Keniji, Tanzaniji in Ruandi. Peljali smo se na safari preko narodnega parka Serengeti v Tanzaniji in občudovali nepregledne množice zeber, gnujev, levov, nosorogov, slonov, žiraf, raznovrstnih ptic, vse do narodnega parka Masai Mara v Keniji. Občudovali smo neokrnjeno naravo, ki je navdihovala Ernesta Hemingwaya v knjigah Zeleni griči Afrike in Sneg na Kilimandžaru.

Vrnitev v Ruando je Sonjo povsem navdušila zaradi njenega družbenega razvoja v kratkem času. Ko pomislimo na Ruando, se nam sproži prva asociacija na državljansko vojno in genocid, ki so ga tam izvajali nad prebivalstvom Tutsijev leta 1994. Zanimivo je, da se prebivalci Ruande uspešno spopadajo z narodno travmo in so kot država neverjetno napredovali tako gospodarsko kot kulturno. Ogledali smo si tudi znameniti hotel, prikazan v filmu Hotel Ruanda, v katerem je med vojno upravnik s svojim pogumom in iznajdljivostjo rešil več kot 1200 beguncev ter tako dokazal, da lahko en sam človek resnično spremeni svet.

Izjemno doživetje v Ruandi je bilo opazovanje gorskih goril. V ruandskih hribih prebiva deset goriljih družin, ki jih lahko obiščejo turisti. Pred desetletji je raziskovala njihovo življenje, se z njimi spoprijateljila in jih poskušala zaščititi Dian Fossey, junakinja filma Gorile v megli. Razveseljivo je, da število goril že nekaj let narašča.

Za konec predstavitve smo si ogledali hišo in hkrati muzej v Nairobiju, kjer je živela in ustvarjala pisateljica Karen Blixen, najbolj poznana po avtobiografskem romanu Spomini na Afriko.

 

Renata Novak

 

 

Oglejte si tudi