Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
10°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

Polzelski četrtošolci izvedeli, kako nastane knjiga

S posebnim namenom so v Občinsko knjižnico Polzela prišli četrtošolci Osnovne šole Polzela. Želeli so slišati, kako nastane knjiga od pisanja do trenutka, ko jo vzamemo v roke. Šolska knjižničarka Alja Bratuša je menila, da sem kot avtorica knjige kratkih zgodb Punčka in slikanice Nikolika prava sogovornica zanje. Z veseljem sem jih povabila.


Slišali so, kako prepoznati vzgib, da ti je pisanje blizu in da želiš prek njega nekaj povedati. Morda so ti všeč le besede in se poigraš z njimi, morda pa želiš deliti svoje doživljanje in pustiš, da se usuje na papir kot zrela pšenica. Najbolje je, da se potrudiš za oboje. Če razmišljaš o knjigi, poiščeš založnika ali knjigo izdaš v samozaložbi. Predstavila sem jim različne poti do knjige. Izdaja knjige ni sanjsko opravilo. Zgodi se, da si večkrat zavrnjen, ko pa katera izmed založb sprejme besedilo v tisk, te uvrstijo v program za naslednji dve leti ali več.


Predstavila sem zgodbo Nikolika in krasno ilustratorko Kristino Krhin. Nato sem besedo predala četrtošolcem. Neverjetno, koliko bodočih pisateljev je med njimi. Vsak nekaj ustvarja, nekdo celo v sodelovanju s sošolcem piše in riše strip. Razmišlja, da bi ga izdal pri Mladinski knjigi. Domišljija in upanje imata skupna krila. Naj čim bolj prhutajo, da bo nastalo veliko dobrega branja.


Irena Štusej

Oglejte si tudi