Oceni objavo

17. sezona branja odraslih Savinjčani beremo 2023/24

Spoštovani prijateljice in prijatelji knjig,

prijazno vas vabim, da sprejmete naše povabilo in sodelujete v 17. sezoni branja za odrasle Savinjčani beremo.

Tudi tokrat smo se skrbno in premišljeno lotili priprave seznama knjig, ki jih boste lahko brali v tej sezoni. Avtorji so najbolj brani ta čas: Tina Gorenjak, Mira Furlan, Vinko Möderndorfer, Elif Shafak, Tone Partljič, Alma M. Karlin, Ana Schnabl, Viki Grošelj, Slavenka Drakulić, Charles Martin … Prepričana sem, da smo pripravili resnično raznovrsten nabor, saj si želimo, da se nam pridružite ljubitelji različnih žanrov in literarnih zvrsti.

Branje je nekaj tako lepega, prijetnega, vznemirljivega in navdušujočega, da nekateri brez njega ne želimo in ne moremo živeti. Branje je ples uma z besedami, je nežna melodija, ki jo ustvarijo črke. Je potovanje skozi čas in prostor, kjer vsaka stran razkriva nov svet, neviden za tiste, ki ne prisluhnejo zgodbam, skritim v vrsticah. Branje je kot potapljanje v oceane misli, kjer so besede kot koralni grebeni, raznoliki in čarobni. Je tudi nevidno potovanje skozi človeške izkušnje, kjer se srečamo z junakinjami in junaki, občutimo njihovo veselje, bolečino, strast, ljubezen in žalost.

Besede so kot ptice. Nosijo nas v višave domišljije in nas učijo, da so možnosti neskončne. Branje nas povrne v preteklost, nas zadrži v sedanjosti in nas pospremi v prihodnost.

Branje je zato mnogo, mnogo več kot le prepoznavanje črk in besed. Branje je potovanje, ki se nikoli ne konča. Ko odložimo knjigo, smo kot popotnik, ki se vrne domov po dolgem potovanju, a ne enak, kot je bil, ko je odhajal.

Branje je tudi nevidna nit, ki povezuje ljudi prek časa in prostora. Vsaka stran je kot dotik, ki nas poveže z mislimi tistih, ki so pustili sledi besed na papirju. To je potovanje skozi besede, ki postanejo mostovi med posamezniki, ki morda niso nikoli prečkali istih poti, a se srečajo v čarobnem svetu knjig.

Vsakokrat, ko odložimo knjigo, smo bogatejši za novo izkušnjo, nova spoznanja in s srcem, polnim zgodb, stopimo nazaj v svet, a tokrat s pogledom, obarvanim z odtenki vseh svetov, ki smo jih obiskali.

Branje je čarobni ključ, ki odpira vrata v drugačne svetove. In predvsem: branje spodbuja kritično mišljenje, ki je pogoj za uspešno delovanje demokratične družbe.

Kaj vse je branje!

Preprosto: branje je čudežno potovanje. Bodite torej z nami. Vaša knjižnica, ključ do širokih obzorij, vas pričakuje.

Veselimo se druženja z vami.

Jolanda Železnik, direktorica

 

Oglejte si tudi