Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Kulinarika in potopis Južne Koreje

V petek, 6. marca 2020, smo članice sekcije kulinarike v Domu krajanov Andraž nad Polzelo pripravile kulinarično delavnico nekoliko drugače, z naslovom »Kulinarika in potopis Južne Koreje«. Na vrata je že potrkala meteorološka pomlad, dogodek pa je potekal na podlagi nekakšne božične pravljice. Natanko tako je napovedala pričetek dogajanja prijazna in s pozitivno energijo naelektrena predavateljica dr. Andreja Jelen.

 

Zakaj božična pravljica, se bo mogoče kdo vprašal. Odgovor je preprost. Kot vsako leto je tudi pred letom dni potekal čudovit božični koncert v polzelski cerkvi sv. Marjete. Vsakoletni običaj prirediteljev in prostovoljcev je, da se po božičnem koncertu v preddverju cerkve občani tudi družijo ter poklepetajo ob ponujenih dobrotah. Takrat smo se po naključju članice andraške kulinarike zapletle v klepet z dr. Andrejo Jelen. Bila je popolnoma spremenjena, predvsem je delovala precej mlajša. Ob klepetu nam je razložila, da je njen mladostni videz nastal zaradi bivanja in službenega dela v Južni Koreji. Na tem božičnem srečanju ob cerkvi na Polzeli je vzklila odločitev, da nam ob dani priložnosti predstavi življenje in kulinariko iz doživetega v Južni Koreji. 

 

Tako  nas je 6. marca v Domu krajanov Andraž dr. Andreja Jelen s svojimi vtisi in posnetki prek projekcije  popeljala po poteh in značilnostih Južne Koreje. Obenem je s svojo podporno ekipo pripravila tudi nekaj značilnih južnokorejskih jedi. Zelo zanimiva in nekaj posebnega je bila pokušina kimbaba, izjemno okusen pa je bil kimči, pripravljen iz kitajskega zelja na poseben način, z dodatki čilija. Da pa je bila kulinarična ponudba še pestrejša, smo članice kulinarike pripravile tudi ocvrt riž in zelenjavo iz voka. 

 

Kulinarični večer se je končal s prijetnim druženjem, z vso pohvalo nad prikazanim. Zahvalili smo se dr. Andreji Jelen za izčrpno predstavitev Južne Koreje. Ob tem nam je odprla oči, na kako lepem delu našega planeta bivamo in da smo lahko hvaležni za naše bivalno okolje. Dejansko mislimo, da je vse, kar imamo tukaj, samo po sebi umevno, v Južni Koreji pa lahko o tem le sanjajo. Med druženjem smo vsi udeleženci prejeli recepte za jedi, ki smo jih imeli priložnost okusiti, nekatere bomo zagotovo poskusili pripraviti doma.

 

Jelka Oder

Oglejte si tudi