Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Knjiga življenjskih resnic za pomoč ljudem

V zadnjem tednu maja izide nova knjiga pesnice, humanistke, sociologinje in politologinje dr. Glorjane Veber s pomenljivim naslovom Modróko, Akašejke. V njej je avtorica zbrala 500 avtorskih modrih misli, ki jih imenuje akašejke. Posveča jih slehernemu izmed nas, da bi razumeli življenjske preizkušnje na svoji življenjski poti in zato živeli bolj kakovostno ter za sabo pustili boljši svet. 

 

Do nedavnega smo Polzelanko Glorjano poznali kot pesnico, ki je zadnja leta s svojimi deli nastopala predvsem na festivalih v tujini. Večkrat nagrajeno avtorico ustvarjanje pisane besede spremlja od otroških let. Vendar pa jo je od mladosti spremljalo tudi strastno raziskovanje človekovega duhovnega sveta in človeka kot ustvarjalca boljše družbe, zato njena knjiga vendarle ni presenečenje. Meni, da lahko sleherni izmed nas s spremembo svojega življenja prispeva k ustvarjanju lepše skupnosti. Tako hkrati pomaga sebi in drugim. Zato je v posvetilu knjige med drugim zapisala: »Zato akašejke posvečam tebi in vsem nam, da bi razumeli življenjske preizkušnje, živeli bolj kakovostno in za sabo pustili boljši svet. Naj bo ta knjiga vdih, da skupaj ustvarimo novo človeštvo.« 

 

Zaradi marčevske najave je medijski prostor njeno knjigo že opazil. Nekateri so jo zato lahko prebrali, ko je bila še v netiskani obliki. Eden izmed spletnih časopisov je modre misli označil kot koščke redke lepote, ki prebudijo in obvarujejo človeka: »Tam so, ko jih potrebuješ.« Zapisali so tudi, da je knjiga kot naročena za današnji čas, njene kratke, jasne in preproste izpovedi resnice pa zdramijo v bralcu svetlobo, ljubezen in zavedanje. 

Knjiga je nastala leta 2018, ko se je njena avtorica vrnila iz Grčije, kamor je odšla po težkih življenjskih preizkušnjah. Ob vrnitvi je doživela močno duhovno izkušnjo, zaradi katere je misli zapisovala štiri dni brez predaha. Nastalo jih je več tisoč in 500 jih je zbrala v pričujoči knjigi. Pojasnila je, da so misli dobile ime po akaškem polju, ki so ga poznali že številni misleci in znanstveniki ter iz njega črpali navdih za svoja dela. 

Knjiga je preizkus za slehernega izmed nas. Tudi zato, ker se je Glorjana odločila, da jo izda na način, ki bi bil čim bolj dostopen širokemu krogu ljudi in je hkrati nekaj povsem novega v slovenskem prostoru. S knjigo bi rada pomagala ljudem, da bi jim bilo lažje, kot je bilo njej ob številnih preizkušnjah, med drugim se je že v mladosti morala spopasti s težko boleznijo. Ker pravi, da so bile misli zanjo darilo, navdih, ki jo je poklical, je temu sledila od začetka nastajanja knjige in jo ustvarila z lastnimi finančnimi močmi. Čudovito oblikovana knjiga bo tako na 500 straneh na voljo po ceni, ki jo bodo ljudje sami izbrali: »Priznam, da je to bila težka odločitev, saj nisem imela nikakršnih sponzorjev ali druge finančne pomoči. Sem pa kljub temu izjemno hvaležna za duhovno podporo, ki sta mi jo izkazali založbi, pri katerih je knjiga izšla. Predvsem uredniku Gašperju Maleju za njegovo kritično uredniško oko in nasvete. Zaradi neobičajnega pristopa k potencialnim kupcem sem se morala posvetovati tudi z ustreznimi institucijami, kako lahko to izvedem na pravi način. Prva serija knjig bo zato zaradi poljubne cene, ki jo bodo pripravljeni bralci plačati, zagotovo preizkus za človeka v nas. Sleherni nakup bo namreč pomenil sredstva za novo izdajo knjige po načelu, ki spremlja projekt: Ljudje za ljudi. Gre za preizkus medsebojnega zaupanja, etike in morale.« Več o knjigi si bodo lahko bralci prebrali tudi na spletni strani www.glorjana.si, ki bo zaživela ob njenem prihodu, ali na družbenem omrežju: www.facebook/glorjana.

Tone Tavčer

Foto: Rok Breznik

Oglejte si tudi