Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

NADALJEVANJE ZGODB O "KORONA DODATKIH"

Neskončna vprašanja kdo, kaj, zakaj ali čemu, koliko; cinične pripombe, polemike, obtoževanja, nerazumljena pojasnjevanja, vse to zaradi te grozne koronakrize, ki je prinesla tudi tako imenovane »korona dodatke«...


Pa začnimo s vprašanjem: kdo? Kolektivna pogodba za javni sektor določa, da javnim uslužbencem za delo v času epidemije pripada dodatek. Še vprašanje: kdo spada v javni sektor? To so državni organi, organi lokalnih skupnosti, javne agencije in zavodi, pojasnjujejo  kot celoto pravnih oseb javnega prava, ali če poenostavim: pravosodje, kultura, zdravstvo, sociala, šolstvo; med drugimi so v tem sistemu policisti, vojaki, učitelji, predavatelji, vzgojitelji, zdravniki, zobozdravniki, medicinske sestre, uradniki, strokovni sodelavci...


Vprašanje: kaj? Dodatek za delo v času epidemije, kot je navedeno že zgoraj. Nobena novost, kolektivna pogodba za javni sektor je bila sprejeta že leta 2008. Epidemije pa, bi rekli, hvala bogu, ni bilo, vsaj ne v tem času, zato tudi ni bilo tovrstnih izplačil dodatka.


Pa še zakaj ali čemu oziroma za kaj? Seveda, za delo v rizičnih razmerah (epidemiji) in za čas dela v nevarnih pogojih in pod posebnimi obremenitvami. Vse to opredeljuje oziroma dovoljuje 11. odstavek 39. člena KPJS.  Ja, delo v občinski upravi je potekalo ves čas. Po  predhodnem dogovoru oz. najavi so  bili sprejeti vsi občani, vloge so se reševale, komunikacija po telefonu in spletu je potekala. V tem času so se zaključevale pomembne investicije (prehod za pešce v središču vasi, avtobusno postajališče v Pobrežu, rekonstrukcija vodovoda na Partizanski cesti in v Gorici pri Oplotnici, sanacija plazu  Okoška Gora- Gladomes), opraviti je bilo potrebno redna dela na javnih površinah in zgradbah,  ter seveda vsa upravna, administrativna in računovodska dela. 


Če povzamem; za izplačilo dodatka so bili izpolnjeni vsi pogoji. Tako kot so številne dodatke, določene s »protikoronskimi paketi« iz prvega in drugega vala, prejeli številni in mnogovrstni upravičenci, so jih prejeli tudi delavci naše občinske uprave.

Oglejte si tudi