Oceni objavo

Druženje planincev PD Novo mesto s planinci PD Obzova na Krku

V nedeljo, 21. aprila, nas je šofer Toni, z avtobusom odpeljal proti otoku Krku. Tu smo se srečali s planinskimi prijatelji iz PD Obzova. Srečanja s PD Obzova smo se udeležili že osmič, vendar vsakič na drugi lokaciji. 

Odhod iz Novega mesta je bil že ob 6.00 uri. Marsikdo od nas je malo daljšo vožnjo do izhodišča, izkoristil še za nekaj sladkih minut počitka. Tokrat so nas organizatorji pričakali na rivi v Malinski. Sledil je kratek nagovor in kaj hitro so nas postrojili v 3 skupine. Tiste najbolj zagrete, so poslali na 15 km pohod. Ostali pa so lahko izbirali med 10 km ali 5 km pohodom. Za vsakega se je torej našlo nekaj primernega. Z nami so bili tudi trije otroci; Kyra, Lana in Enej, ki so brez težav prehodili najdaljšo pot.

Pot je potekala vzdolž prekrasne obale, kjer smo se naužili svežega morskega zraka in idiličnih razgledov na morje. Vonj po morju in rahel vetrič, je vsakdanje skrbi odpihnil stran in prepustili smo se obmorski naravi. Ko smo zavili malo stran od obale, nas je v gozdu pričakala bujna kulisa spomladanskih ciklam. O fenomenu cvetenja ciklam na območju Šotoventa in Malinske-Dubašnice je bilo že večkrat zapisano v različnih naravoslovnih, botaničnih in hortikulturnih publikacijah. Ocenjujejo, da gre za izjemen pojav, verjetno posledica podnebnih in drugih ekoloških posebnosti tamkajšnjih starih listopadnih hrastovih gozdov, ki so sami po sebi velika naravna vrednota.

Del poti smo prehodili tudi po znani romarski poti - Camino Krk. Ta je razdeljen na 7 pohodniških romarskih etap, ki potekajo po urejenih in tudi dobro označenih poteh okoli celotnega otoka. Pot so leta 2019 uredili po vzoru 800 kilometrov dolge španske poti Camino de Santiago oz. Jakobova romarska pot.

Po prehojeni poti, smo se okrepčali z okusnim pasuljem. Jedli pa smo ob spremljavi melodij ubranega kitarista iz PD Zagreb. Na koncu, so podelili še priznanja tistim posameznikom, ki so se že večkrat udeležili podobnih srečanj.

Zahvalili smo se za druženje in se odpravili proti domu.

 

Zapisala: Tina Umek

Fotografije: Tina Umek, Robert Bozovičar


(vir: pd-novomesto.si)

Oglejte si tudi