Oceni objavo

ZMAGOVALNI ODER IN POKALI ZA ŠD GAS KRAS V TOSKANI

Nastop ekipe ŠD Gas Kras na Rallyju del Casentino v italijanski Toskani se je izšel izjemno uspešno. Pričakovanja pred dirko so bila visoka, vožnje obeh posadk in rezultati pa so le potrdili, da optimizem pred odhodom ni bil neosnovan. Simon Rončel in David Kavčič še naprej sodite med glavne igralce letošnjega regijskega pokala Mitropa, Martin Čendak in Jakob Markežič pa sta se v tretjem nastopu dokončno priključila najboljšim v razredu Rally5 italijanskega prvenstva IRC.

Rally del Casentino s štartom in ciljem v mestu Bibbiena vzhodno od Firenc je štel kot peta preizkušnja letošnjega regijskega pokala Mitropa in tretja italijanskega prvenstva IRC. V prvem nastopata Simon Rončel in David Kavčič (Peugeot 208 Rally4), v drugem pa Martin Čendak in Jakob Markežič (Renault Clio Rally5). 8 hitrostnih preizkušenj je bilo dolgih nekaj več kot 104 km in tekmovanje je bilo zelo zahtevno. Rončel in Kavčič sta v Toskano prišla kot vodilna posadka skupine vozil s pogonom na en par koles in tretja skupno v Mitropa pokalu. V zanju ponovno povsem novih in neznanih pogojih sta se odlično spoprijela z močno konkurenco, vozila v konstantnem ritmu in v cilj prejela zasluženo nagrado. Zasedla sta 4. mesto skupno in bila druga med vozili s pogonom na en par koles, ob tem pa velja poudariti, da sta za tretjim mestom (in avtomobilom razreda Rally2) zaostala le 10 sekund. Tako sta uspela ubraniti obe uvrstitvi in na poletni premor odhajata zadovoljna z opravljenim delom. Sicer sta se Kraševca v generalni razvrstitvi rallyja uvrstila na 41. mesto, v razredu Rally4 pa na 8.mesto. Dirko je v tem razredu začelo 19 posadk, v cilj pa jih je prispelo 15.

Odlično sta se odrezala tudi Martin Čendak in Jakob Markežič, ki sta v tretjem nastopu v prvenstvu IRC odpeljala najboljšo dirko do zdaj in se priključila najhitrejšim posadkam. Začela sta nekoliko rezervirano, a drugi dan tekmovanja pospešila ritem, nizala čase med najhitrejšo trojico in eno hitrostno preizkušnjo tudi zmagala. Na cilju je to pomenilo 2. mesto v razredu Rally5 prvenstva IRC! V zadnji, skoraj 30 km dolgi HP Talla sta zmagovalno posadko ugnala za 18,5 sekunde, skupno pa za njima na 104 km zaostala le 17,3 sekunde. To pomeni izjemen napredek v letošnji sezoni za mlada člana ŠD Gas Kras! A v poznih večernih urah je žirija eni od posadk odvzela kar 70 sekund pri skupnem času in naša fanta sta padla na 3. mesto za 1,3 sekunde. Na rallyju sta v skupni uvrstitvi zasedla 43. mesto, v konkurenci IRC prvenstva pa 33. mesto. Pozdraviti pa velja tudi dosežek prijateljske posadke Bogdan Franetič – Marko Stopar (Peugeot 208R2), ki je kljub skromnim izkušnjam in hudim tehničnim težavam na zadnji HP uspela pripeljati do cilja zahtevnega rallyja na 13. mestu v konkurenci Mitropa pokala.

Zdaj sledi poletni premor, naslednji nastopi pa pridejo na vrsto jeseni. V koledarju IRC prvenstva je še ena dirka, v pokalu Mitropa pa še tri, med drugim tudi pri nas v Novi Gorici.

VK

Oglejte si tudi