Oceni objavo

ZMAGA TER DRUGO IN ČETRTO MESTO ZA ŠD GAS KRAS V VIPAVSKI DOLINI

Na rallyju Vipavska dolina, prvi preizkušnji letošnjega državnega prvenstva Slovenije, so se odlično izkazale posadke ŠD Gas Kras. Domov so se vrnile z zmago, drugim in četrtim mestom v posameznih divizijah ter eno uvrstitvijo med deseterico v generalni razvrstitvi v domači konkurenci. Od osmih, ki so dirko pričele, le dvema posadkama ni uspelo pripeljati do cilja. V društvu so z izkupičkom zelo zadovoljni.

Rally Vipavska dolina, že 12. po vrsti, je bil tudi letos prva preizkušnja državnega prvenstva Slovenije. Med 84 posadkami, ki so v četrtek zvečer na slovesnosti na Lavričevem trgu v središču Ajdovščine simbolno prevzele  štartne številke, jih je osem branilo barve ŠD Gas Kras. V petek je bil popoldan najprej na vrsti ceremonialni štart, v večernih urah pa še prva HP, Superspecial po ajdovskih ulicah. Že začetek je bil vrhunski spektakel, ki ga je spremljala neverjetna množica navdušenih gledalcev. V konkurenci Divizije 1 sta se z bremenom favoritov odlično spoprijela Domen in Klara Slejko, ki sta sicer v petek vpisala drugi čas, a nato v soboto zjutraj že na prvi hitrostni preizkušnji z zmago prevzela vodstvo. V nadaljevanju sta brat in sestra iz znane vinarske družine tekmovala zelo suvereno, slavila na kar sedmih HP od desetih, dvakrat pa zabeležila drugi čas, in v cilju proslavila svojo prvo zmago. Njuna prednost pred najbližjima tekmecema je bila kar 2 minuti in 15 sekund! Njun Opel Adam Cup je deloval brezhibno, za ostalo pa je poskrbela uigrana ekipa v servisnem prostoru.

Presenetljivo, a zasluženo, sta se domov s pokalom za drugo mesto vrnila Tomaž Šuligoj in Miloš Hvala. Njun Fiat Punto 1,8HGT v Diviziji 3 ni konkurenčen, a sta z vztrajnostjo na dirki, kjer so tekmeci odpadali eden za drugim, pripeljala do cilja in se veselila najboljšega rezultata v dosedanji karieri. Tako sta že na prvi dirki letos zbrala skoraj polovico točk celotne lanske sezone, ki je bila sicer ocenjena kot dobra! Rezultat je čudovita nagrada za vse opravljeno delo, ne le v tej, pač pa tudi v preteklih sezonah in z ekipo so ta dosežek znali proslaviti.

V izjemno ostri konkurenci Divizije 2 pa sta se izkazala Jernej Fakin in Niko Volčič, ki sta nastopila s Peugeotom 208 Rally4. Že v petek sta bila tretja v svoji skupini, v soboto zjutraj to mesto izgubila, a se po dveh HP znova vrnila na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Nato sta do konca bila oster boj še z dvema posadkama za 2. mesto. V predzadnji hitrostni preizkušnji sta se jima povsem približala, a v cilj prispela kot četrta, v skupni uvrstitvi pa kot najuspešnejša posadka ŠD Gas Kras osma. Za drugim mestom v diviziji 2 sta zaostala manj kot pol minute. Za začetek letošnje sezone vsekakor zelo lep dosežek, ki v nadaljevanju obeta boj za zmagovalni oder. V tej konkurenci sta se z enakim vozilom zelo dobro odrezala tudi Ambrož Kavs in Chris Kobal. Na svojem šele drugem tekmovanju sta zasedla 7. mesto, ki sta ga trdo prigarala. Le 3HP pred koncem dirke sta bila še deveta, a nato uprizorila odličen napad. Posadka za njima je namreč zaostala le 1,4 sekunde! Kristjan Ravbar in Žan Umek v Citroenu C2R2Max sta zasedla 13. mesto in osvojila nekaj točk. Žal pa je brez njih ostal Igor Skrt s sovoznikom Tadejem Simčičem, ki je na svojem prvem rallyju v življenju prišel v cilj kot 16. Vseeno pa je bil že s tem, da je dokončal naporno tekmovanje, zadovoljen.

Žal se je prvi letošnji nastop slabše izšel za dve posadki. Janko Čebron in Andrej Kavčič, ki sta eno okvaro na svojem dirkalniku doživela že v dneh pred dirko, a sta jo z ekipo uspela rešiti, sta po dobri polovici rallyja bila trdno v najboljši deseterici DP Slovenije. Nato pa ju je le tri HP pred ciljem ustavila nova okvara. Tudi Rene in Aljaž Černigoj sta prvo dirko v novem avtomobilu Opel Adam Cup odlično pričela, saj sta v petek vpisala 6. rezultat v Diviziji 1, a je bilo vsega konec že v soboto zjutraj. Zletela sta s ceste, močno poškodovala avtomobil, a sama ostala popolnoma cela! Naslednji rally v koledarju državnega prvenstva Slovenije je na sporedu konec maja v Velenju, ki velja tudi za regijski Mitropa pokal, zato tam pričakujemo še močnejšo zasedbo kraškega dirkaškega kolektiva.  

VK    

Fotografije je prispeval Bogdan Čok

Oglejte si tudi