Oceni objavo

V ŽELEZNIKIH MOČNA KRAŠKA ZASEDBA

Ta konec tedna se s tretjo dirko v Železnikih nadaljuje državno prvenstvo Slovenije v rallyju. Tja se odpravlja tudi močna zasedba ŠD Gas Kras, saj bo barve dirkaškega kolektiva s sedežem v občini Miren-Kostanjevica branilo kar šest posadk. Najštevilčnejše bodo posadke v najmanjši Diviziji 1, kjer računajo tudi na najboljše izide, videli pa bomo tudi dve zanimivi vrnitvi. V Železnikih bodo v soboto izpeljali ceremonialni štart, vseh devet hitrostnih preizkušenj pa bo na sporedu v nedeljo.

Organizatorju se je v roku prijavilo 67 posadk, ki prihajajo iz osmih različnih držav. Razumljivo je največ slovenskih, kar 41, med njimi tudi šesterica v barvah ŠD Gas Kras. Najprej bosta med njimi na tekmovalno progo zapeljala Janko Čebron in Andrej Kavčič (Mitsubishi Lancer Evo9) s številko 10. Po odličnem nastopu v Velenju računata na vsaj ponovitev voženj in rezultata. S številko 15 bosta izjemen začetek letošnje sezone skušala nadaljevati Ambrož Kavs in Chris Kobal (Peugeot 208 Rally4), ki po dveh rallyjih v brutalno močni Diviziji 2 držita kar tretje mesto! Prav tako sta izjemno pričela letošnje tekmovalno leto tudi Tomaž Šuligoj in Miloš Hvala (Fiat Punto 1,8HGT), ki si v konkurenci Divizije 3 celo delita drugo mesto. Na hitrostne preizkušnje bosta zapeljala drugič letos in upata predvsem, da bo tehnika zdržala  in se pripeljeta čez ciljni oder. Njun avtomobil namreč v primerjavi z vozili tekmecev ni konkurenčen.

Potem pa pride na vrsto trojica posadk v najmanjši Diviziji 1. Številka 41 bo na boku Opel Adama Cup, s katerim bosta tretjo letošnjo zmago naskakovala Domen in Klara Slejko. Mlada brat in sestra sta v odlični formi in na krilih dveh zaporednih zmag živita najboljšo sezono v njuni športi karieri. A tokrat bo njuna naloga izjemno težka, če bosta želela nadaljevati niz. Za en skok se namreč vračata na naše ceste njuna moštvena kolega in lanska prvaka v tej skupini Martin Čendak in Jakob Markežič (Renault Clio Rally5). Njuna številka bo 43, nastop v Železnikih pa bosta izkoristila kot pripravo na rally Casentino, ki bo teden kasneje tretja postaja letošnjega IRC prvenstva v Italiji. Vseeno pa bosta resna favorita za zmago v najmanjši skupini dirkalnikov. Naslednja povratnika sta Rene in Aljaž Černigoj, ki se vračata po težki nesreči na prvem rallyju sezone. Tudi njun Opel Adam Cup s številko 50 je nared, mlada posadka pa pripravljena pokazati, da so težave preteklost.

Rally v Železnikih letos obeležuje 10. obletnico. Poleg veljavnosti za DP Slovenije in CEZ letos prvič šteje tudi za točke Alpe Adria pokala. Tokrat je dolg 293 km, na 9 hitrostnih preizkušenj pa odpade 94,5 km skoraj povsem asfaltnih cest. Posadke bodo nastopile na treh različnih HP, ki jih bo potrebno prevoziti po trikrat. HP Podlonk v dolžini 8,2 km je že poznana, novi pa sta HP Jamnik v dolžini 9,5 km in Stari vrh, ki je dolga 13,8 km. Začelo se bo v nedeljo ob 8,30, prve posadke pa na cilju v Železnikih pričakujejo ob 18.15.  

VK   

Oglejte si tudi