Oceni objavo

V VIPAVSKI DOLINI KAR 8 POSADK ŠD GAS KRAS

Praznični konec tedna se bo v Vipavski dolini z 12. izvedbo ajdovske dirke pričelo letošnje državno prvenstvo v rallyju. Prijavljenih je 89 posadk iz sedmih držav, med njimi pa jih kar 8 brani barve ŠD Gas Kras. Močna zasedba z veliki ambicijami bo na štartu v Ajdovščini z željo, da se vmeša v boj za najvišja mesta. Ne toliko v generalni razvrstitvi rallyja, kot pa v posameznih divizijah DP Slovenije. Upravičeno v društvu ciljajo na vrh v divizijah 1,2 in 3. Čeprav je rally nepredvidljiv šport, v katerem lahko gre hitro kaj mimo načrtov,  pa je optimizem na mestu.

Potem, ko so nekatere posadke kraškega dirkaškega kolektiva letošnjo tekmovalno sezono že pričele na dirkah v tujini, je zdaj prišla vrsta tudi na domači asfalt. Rally Vipavska dolina je letos dolg 291,53 km, od tega odpade na 10 hitrostnih preizkušenj 96,05 km. Štart bo na Lavričevem trgu v Ajdovščini v petek ob 17.30, že ob 20h pa bo na vrsti prva HP, Superspecial po ulicah prestolnice Vipavske doline. V soboto bodo ostale HP, štiri različne. Tri po dvakrat in eno trikrat bodo odpeljale posadke. Cilj bo v poznem večeru spet v Ajdovščini. Prva na seznamu nastopajočih sta Janko Čebron in Andrej Kavčič, ki bosta na vrata svojega Mitsubishija Lancerja Evo9 nalepila številko 16. Avtomobil je čez zimo doživel temeljito prenovo, Janko in Andrej sta izkušena, uigrana in hitra dvojica, zato lahko pričakujemo eno lepo dirko. Vsekakor sodita med glavne favorite v Diviziji 3. Njun avtomobil ima pogon na vsa štiri kolesa, medtem, ko bodo ostale posadke ŠD Gas Kras nastopile v dirkalnikih s pogonom le na en par koles.

V Diviziji 2 sta Jernej Fakin in Niko Volčič vsekakor resna kandidata za zmagovalni oder v sicer izjemno ostri konkurenci. Dokazala sta že večkrat, kako hitra sta, zato vsekakor lahko od njunega nastopa veliko pričakujemo. Tudi njun Peugeot 208 Rally4 je konkurenčen vsem ostalim dirkalnikom v tej skupini. Za njima pa bodo svojo priložnost iskale še štiri posadke v tej skupini, a z skromnejšimi ambicijami. Enak avtomobil, kot Jernej in Niko bo peljal tudi Ambrož Kavs s sovoznikom Chrisom Kobalom, a je posadka s tolminskega konca z dirkanjem pričela šele lani konec sezone in nima pravih izkušenj. S solidnim prihodom v cilj bosta Ambrož in Chris, ki štartata s številko 32, gotovo zadovoljna. Še pred njima bodo pričeli Tomaž Šuligoj in Miloš Hvala s številko 28 na Fiatu Puntu 1,8HGT ter Kristjan Ravbar in Žan Umek v Citroenu C2R2. Obe posadki nimata v načrtu celotne sezone in se želita izkazati na domačem rallyju. Solidno hitro pridrveti do cilja bo pomenilo zadovoljne nasmehe. Čisto nekaj novega pa čaka debitanta Igorja Skrta, ki bo ognjeni krst doživel za volanom Peugeota 208 Rally4, ki ga na dirkah Mitropa pokala uporablja Simon Rončel. Vsekakor si tudi on želi prepeljati vseh 10 hitrostnih preizkušenj s kar najmanj težavami in proslaviti vse na cilju v soboto zvečer.

Boj za vrh pa pričakujejo navijači ŠD Gas Kras tudi v Diviziji 1. Kar z vlogo prvih favoritov za zmago se morata spoprijeti mlada Domen in Klara Slejko. Na svoj Opel Adan Cup sta že navajena, avto je odlično pripravljen, brat in sestra pa sta z drugim mestom lani dokazala, da sta zrela za najvišje dosežke. Posebej zdaj, ko sta se njuna klubska kolega in lanska prvaka Martin Čendak in Jakob Markežič podala v tujino. A nabrušenih tekmecev z odličnimi avtomobili je veliko in boj bo oster. Z enakim dirkalnikom, kot Slejkota, bosta letos debitirala Rene in Aljaž Černigoj. Lani je, takrat še mladoletni, Rene začel svojo dirkaško pot in letos utegne že mešati štrene, če že ne na vrhu, pa tik pod njim. Vsekakor je zasedba ŠD Gas Kras izjemno močna na vstopu v letošnjo dirkaško sezono in obeta se še eno odmevno leto. Zato vsi vabljeni v petek zvečer na ajdovske ulice in v soboto čez dan na hitrostne preizkušnje Višnje, Planina, Žablje in Predmeja.

VK

Oglejte si tudi