Logo MojaObčina.si
JUTRI
33°C
20°C
NED.
34°C
18°C
Oceni objavo

Recital Tineta Lestana

V Kulturnem društvu Stanko Vuk Miren Orehovlje se zavedamo, da je nadvse pomembno, da mlade ustvarjalce podpiramo in jim namenimo iskreno pozornost.

V avli OŠ Miren smo v petek, 7. 6. 2024 lahko občudovali spretnosti mladega tolkalca Tineta Lestana, dijaka 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana .Tine se je z  bobni začel ukvarjati pri šestih letih v italijanski Gorici pod vodstvom profesorja Patricka Quaggiata, tolkalca in skladatelja.

Zaradi pomanjkanja instrumentov v šoli se je preselil na Glasbeno šolo Sežana, kjer ga je učil profesor Matija Tavčar. Ta sprememba je močno izboljšala njegovo glasbeno izobrazbo kot tudi igranje v Brkinski godbi 2000, kjer igra še danes.

Nastopi in nagrade

Na nacionalni ravni je dvakrat tekmoval na TEMSIG in v svoji kategoriji dosegel četrto mesto, marca 2017 in marca 2020. Marca 2023 je dosegel prvo mesto. Vsako leto od leta 2013 se je udeleževal različnih poletnih taborov za orkestre, med drugim Orkester Kampa v Bovcu, Musi Krasa v Štanjelu in Musica Creative v Izoli, kjer so nastopili v dvorani Slovenske filharmonije. Avgusta 2022 je sodeloval na ZISAMP – Mednarodni poletni akademiji za marimbo in tolkala Nebojša Jovan Živkovića na Dunaju, kjer je ime lpriložnost študirati pri priznanih profesorjih in tolkalcih, kot so Aleksandra Šuklar, Tim Collins, Lucid Duo in Brian Barker. Avgusta 2023 je sodeloval v projektu Concertgebouworkest Young v Edeju na Nizozemskem, kjer so nastopili v prestižni dvorani Concertgebouw v Amsterdamu in v Konzerthausu v Berlinu (Nemčija) pod vodstvom Andrésa Orozco-Estradeov.

 

Tolkala  so eden izmed redkih instrumentov, ki na ponujajo širok spekter zvokov, ritma, dinamike, šum. Vsa tolkala imajo svojo tehniko igranja. Tine nas je v ta svet popeljal z interpretacijo skladb, ki jih je izvajal na štirih različnih inštrumentih. Čeprav tolkalom redkeje prisluhnemo, pa poslušalci lahko pritrdimo, da je glasba jezik občutij.

Mojca Dolinšek, KD Stanko Vuk

Oglejte si tudi