Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Praznovanje Kvatrnice

Letošnje praznovanje Kvatrnice na Mirenskem Gradu je zaznamovalo praznično tridnevje od petka 19. pa do nedelje 21. septembra.
Praznovanje godovnega dne Žalostne Matere Božje, ki je zavetnica cerkve na Mirenskem Gradu, se je tako pričelo že v petek z večerno sveto mašo, ki jo je vodil gospod Jože Zupančič. Maši je sledil pevski nastop sopranistk Mirjam Pahor in Enze Pecorari, na orglah pa jih je spremljal  gospod Mirko Butkovič.

 

Sobotno sveto mašo je daroval gospod Peter Žakelj ob sodelovanju mladih, ki se zbirajo na Mirenskem Gradu. Za petje so, kot je že v navadi, poskrbeli mladi iz glasbene skupine v sodelovanju z otroškim pevskim zborčkom župnije Miren. Gospod Peter Žakelj je iztočnico za razmišljanje v svoji pridigi  našel v napisu nad vhodom v svetišče, ki pravi: “Pojdite v hišo svoje matere”. Razmišljal je o tem, da v bistvu vsakič ko prestopimo prag cerkve, vstopimo v dom naše matere Marije. Dom, ki so ga za njen praznik domače ženske roke še posebej lepo uredile in ustvarile preproste, a zgovorne aranžmaje iz vej domače vinske trte in cvetja. Dom, ki je v zadnjih letih deležen počasne in skromne obnove. Pridne roke  brezdomcev in prostovoljcev so dan za dnem vztrajno prenavljale klopi v cerkvi, stranska in glavna vhodna vrata, pleskale zidove in še bi lahko naštevali. Obnovo cerkve je gospod Peter primerjal z delom matere Marije, ki se je prav tako vsak dan potrpežljivo trudila graditi topel dom svoji družini. Ob koncu pridige nas je gospod Peter vse povabil, da skupaj gradimo dom naši materi Mariji, da prihajamo v njen dom, najdemo tu mir svojim dušam, si oddahnemo od zunanjega sveta... in v ta dom povabimo tudi druge, ki si želijo njene bližine in bližine njenega Sina.

 

V preteklih letih je k slovesnosti praznovanja prispevala tudi procesija z lučkami, ki je ob petih litanijah Matere Božje obkrožila svetišče na Mirenskem Gradu. Letošnje vremenske razmere tega žal niso dopustile. Zadovoljiti smo se morali z “mini procesijo” v krogu “njenega doma”, ki so ga vseeno napolnile pesem in vzkliki petih litanij.

 

Mladi so nam za sobotni večer pripravili tudi otvoritev razstave FOTOOKO MLADIH. Na stene v dvorani Gnidovčevega doma so razobesili fotografije 18 fotografov, ki so se odzvali na njihovo povabilo, da prispevajo fotografije za Vincencijev koledar 2014/2015. Tema letošnjih fotografij so DREVESA. Fotografom je uspelo v svoje objektive ujeti drevesa različnih vrst v vseh letnih časih, rastočih tako v obmorskih krajih, hribih in tudi domačem sadovnjaku.

 

V nedeljo, ob 16h je sledila slovesna sveta maša, ki jo je vodil upokojeni škof Metod Pirih s somaševanjem domačih in okoliških duhovnikov. Po sveti maši pa smo mladi z palačinkami in pijačo pogostili vse prisotne pri tej slovesnosti. Palačink so bili ljudje zelo veseli. Mislim, da smo vonjem palačink po našem griču in pogostitvijo uspeli ustvariti delček doma in domačnosti, ki ga je znala ustvariti naša mati Marija.

Oglejte si tudi