V Lipi na Krasu so se že šestič s praznikom poklonili regratu, ki mu v tej vasici pravijo radička.
Regut, mlečk, popčnik, škržažouba, žoutinja, dujc, jdričca, pizdonkola, škržepopka, spodrezovca, spodregovca, jdrikovca je le nekaj imen za vsestransko uporaben regrat, ki raste skorajda povsod. Pravi vitaminski bombi, ki prenovi in poživi telo po zaspani in utrujajoči zimi, v Lipi na Krasu pravijo radička. Dokazali so, da solata še zdaleč ni edina jed, ki jo lahko pripravimo iz regrata.
V Lipi ji pravijo radička. Imen zanjo pa je nešteto. Že v sosednji vasi jo drugače poimenujejo. Tri leta praznika ni bilo zaradi 'korone', lani so ga ponovno obudili, letos pa so ga z novim zagonom pripravili šestič.
Društvo je mlado, ustanovili so ga leta 2015 z namenom, da ohranjajo in negujejo tradicijo v vasi. Najpomembnejši dogodek je praznik radičke, člani društva pa s prostovoljnim delom obnavljajo suhozide v vasi in druge elemente kraške krajine, organizirajo kamnoseško delavnico, izlete in razna druženja, oziroma skrbijo, da se v vasi dogaja.
Tisti, ki se radi razmigajo, so se najprej odpravili na pohod, ki ga vedno organizirajo ob prazniku, saj poleg kulinarike predstavijo še kraško pokrajino in ostaline prve svetovne vojne v okolici. Približno 120 pohodnikov, je vodil vodič Božo Leban, ki ga mnogi poznajo po njegovi osmici. Po kraški gmajni je bilo mogoče videti vhode v kraške jame, pastirske hišice, mnoge kraške pojave, avstro-ogrsko železnico, vojni muzej in še mnogo drugih zanimivosti.
Utrujene pohodnike je na prireditvenem prostoru v središču Lipe pričakala polenta z omako iz regrata, po želji posipano z toplimi ocvirki. Po želji tudi ješpren. Poskrbljeno je bilo tudi za vegetarijance.
Obiskovalci se niso mogli načuditi, kaj vse je moč pripraviti iz preprostega živila, ki ga dobimo v naravi. Regratova juha, rolada, trikrat pečeno pecivo in pita z regratovimi cvetovi, pa polpeti, narastek iz regrata in čebule, sirova pita s pinjolami in regratom, regratova krema, torta s kremo iz regratovih cvetov ... vse to in še več je vabilo k mizi. Vse to so same pripravile vaške gospe in dekleta.
Za animacijo so obiskovalci stavili koliko tehta kos pancete, vključno s škrlo, ki je visela zraven. Imeli so igro besed, kjer smo izvedeli kako se radički pravi v vaseh, iz katerih so prihajali obiskovalci. Organiziran je bil tudi mini turnir “škrljade” - metanje škrli. Da ne pozabimo, da se društvo imenuje Škrla in radička je le eden od motivov, ki jih predstavlja in pooseblja. Ob igranju harmonik, so se ljudje podružili in poveselili do večera.





