Oceni objavo

KRAŠKI UPOKOJENCI NA POTEPU PO BOSNI

Društvo upokojencev Kostanjevica na Krasu je organiziralo tridnevni izlet v Bosno in Hercegovino. V soboto smo se od doma odpravili v zgodnjih jutranjih urah iz Opatjega Sela. Zadnja vstopna postaja je bila Lipa. Cilj  prvega dne  je bil Bihać. Po ogledu mesta in ob spoznavanju nekaj zgodovine smo se okrepčali z znamenitim »bosanskim loncem«. Nadaljevali smo pot do narodnega parka Una kjer smo uživali ob pogledu na čudovite slapove. Naslednja postaja je bilo mesto Drvar. To mesto zaznamuje čas druge svetovne vojne nam poznano kot desant na Drvar (film). Povzpeli smo se k »titovi pečini« iz katere je čudovit razgled na opustošeno mesto. Prvi dan smo zaključili v mestu Ključ.

Drugi dan smo uživali v čudoviti naravi ob Jonskih otokih in na Plivskem jezeru kjer so značilni mali mlini ob neštetih brzicah. Ogledali smo si veličastne slapove v mestu Jajce in nadaljevali naše potovanje po kanjonu reke Vrbas. Ogledali smo si zgodovinsko lepo urejeno etno vas v Ljubački dolini kjer je v vsaki hišici prikazano delo in material starih časov. Končni cilj tega dne je bila Banja Luka.

Tretji dan je bila na sporedu Banja Luka. Z lokalnim vodnikom smo spoznali nekaj glavnih znamenitosti in zgodovine le teh. Ob prostem času seveda je sledil obisk znamenite tržnice. Še ena znamenitost nam je ostala v sporedu – to je samostan Trapistov in ogled cerkve Marije snežne. Znani so po izdelavi sira Trapist. Recept se ustno prenaša iz roda v rod.

Celotno pot po Bosni in Hercegovini še vedno zaznamujejo vidni ostanki zadnje vojne. Kljub deževnemu vremenu drugega dne smo imeli lep izlet in druženje, ki nam bo ostalo v spominu.

                                                                                                                               Zapisala Estera Rijavec

Oglejte si tudi