Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

KRAŠKI UPOKOJENCI NA PREDNOVOLETNEM DRUŽENJU

Društvo upokojencev Kostanjevica na Krasu je 15.12.2023 organiziralo zadnje druženje v letu 2023. Za slovo od leta 2023 smo izbrali voden obisk nam bližnjega mesta TRST  in večerjo v hotelu Delfin v Izoli.

     V Trstu se nam je pridružila lokalna vodička ga. Malina Tedeschi. Najprej smo se z avtobusom odpravili na panoramski ogled starega širšega mestnega jedra. Nato smo peš spoznavali zelo zanimivo zgodovino nastanka mesta.

    Trst je bil majhna ribiška vasica katera se je v času Marije Terezije za konkurenco Benetkam razvil v veliko pristanišče. Temu je sledila razširitev in razvoj mesta. Trst je postal najpomembnejše trgovsko mesto z uveljavljenim pristaniščem Avstrijskega cesarstva. Postal je glavno mesto Avstrijskega primorja z več nacionalnim prebivalstvom. Za primerjavo je Trst v času Marije Terezije imel cerkve za več veroizpovedi kar je še danes vidno.

    Zanimivo je, da je bil Trst na začetku 20. stoletja z 56.000 slovenskega prebivalstva največje slovensko mesto (Ljubljana je takrat štela skupaj z nemško manjšino 52.000).

    Po razpadu Avstro-Ogrske ob koncu I. svetovne vojne je Trst pripadal Italiji.  Po tem obdobju je Trst gospodarsko precej nazadoval. Za tam živeče Slovence in tudi druge narodne skupine niso bili lepi časi. Poznamo zgodbo slovenskega narodnega doma, zatiranje Židov in drugih narodov.

    Ustavili smo se pred Narodnim domom kateri sedaj spet pripada slovenski manjšini. Zanimivo smo prisluhnili zanimivi razlagi njegovega nastanka in zgodovinskega dogajanja v zvezi s tem. Nadaljevali smo peš do velikega kanala s srbsko pravoslavno cerkvijo, ogled trga Oberdan, trg Ponterosso, Borzni trg, trg Unità, del starega mesta (Cavana). Po kratkem okrepčilu s kavico smo si ogledali zanimiv muzej Revoltella.

    Včasih je bil Trst zelo pomemben za naše ljudi saj ni bilo tedna ali celo dneva, ko se je govorilo »Sem šel v Trst v to pa to trgovino« ali »Sem dober šeft nardila v Trstu«. Pa še bi lahko naštevali dogodivščine v vezi s tem mestom.

   Po ogledu in sprehodu po Trstu smo se odpeljali proti Izoli. Medtem smo opravili še panoramsko vožnjo po novoletno okrašenem mestu Koper.

   Pot se je končala v hotelu Delfin v Izoli, kjer smo nadaljevali druženje ob dobri večerji in prijetni glasbi. Nekateri so se zavrteli v ritmu, drugi pa prijetno klepetali ob mizi.

    Predsednik društva nam je zaželel vsem skupaj zdravo in vse dobro v novem letu in kot se spodobi za slovo starega leta smo nazdravili ob kozarcu penine.

VSEM ŽELIM LEP VSTOP V NOVO LETO IN, DA BI SE ŠE MNOGOKRAT DRUŽILI IN SE LEPO IMELI

SREČNO 2024

Oglejte si tudi