Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

V POMNIKU MIRU NA CERJU ODPRTA RAZSTAVA TEMNINE IN SVETLOBE

V soboto 18. 6. 2022 je Pomnik miru odprl vrata slikarski in fotografski razstavi, ki je z izbrano tematiko našla nadvse primeren prostor in čas, da obiskovalce nagovori z globino temnine in močjo svetlobe, ki sta jo v prvi skupni postavitvi umetniških del na ogled ponudila fotograf Andrej Perko in slikar Miran Kordež.

Avtorja sta na izjemno prefinjen in izpovedno učinkovit način združila dve zvrsti umetnosti, dve različni tehniki interpretacije ter dva samosvoja pogleda na prostor in čas, v edinstveno pripoved o tragediji, ki se v zgodovini človeštva ponavlja kot groteskni posmeh predvidljivi, nizkotnih potreb nikoli osvobojeni naravi človeka.

»V svojih najtemnejših trenutkih se moramo usmeriti k svetlobi.« Aristotel

»Tokrat predstavljena dela Mirana Kordeža in Andreja Perka prebiramo in razbiramo skozi dva medija – fotografijo in slikarstvo. Razstava na Cerju, pomniku, ki je nastal iz vojne in vojn za mir, tematsko sestavlja nasprotujoči si, a obenem simbiotični zgodbi človeštva, zgodbi, ki ju odmika in povezuje neločljiva vez svetlobe in teme.

Pripoved fotografskega cikla Andreja Perka, ki simbolično razkriva obraze vojne, je odraz mračnih sledi na poti, ki jo tlakuje uničenje. V slikarski seriji Mirana Kordeža pa se skozi svetlobo življenja odstirajo njegove premene, njegove menjave in spremembe. Postavljena v navidezno nenavadni dialog njuna dela od gledalca zahtevajo konfrontacijo med dramatično silnostjo temnin fotografije in čutno liričnih slikarskih svetlin«, 

je v uvodu likovne kritike, zapisane v spremnem katalogu razstave (prisotnim jo je prebrala Anja Sedevčič Lasič), poudarila Tanja Cigoj. Višja kustodinja in pedagoginja, ki svoje poslanstvo in predanost umetnosti udejanja in živi v Pilonovi galeriji.

Miran Kordež, Korošec, ki ga je ljubezen pripeljala in usidrala v Miren, je po poklicu grafični oblikovalec, po duši pa slikar s širokim spektrom izražanja in član Društva severnoprimorskih likovnih umetnikov. Imel je že veliko samostojnih in skupinskih razstav po vsej Sloveniji in v zamejstvu, tokrat se je prvič predstavil doma, v Pomniku miru na Cerju.

Andrej Perko, univerzitetno izobraženi strojnik briško-dolenjskih korenin, živi in dela v Vipavskem križu. Od vedno zaljubljen v fotoobjektiv vse življenje posveča izobraževanju na tem področju in utrjevanju svoje izrazne poti. Kot eden redkih v svoji branži se ukvarja predvsem s črno-belo, običajno analogno fotografijo in starimi foto–grafičnimi tehnikami. Pretežno se posveča občutljivi temi vojne, njenem nesmislu in z vojno povezanimi osebnimi človeškimi usodami. Je fotograf zgodb, ki jih predstavlja tudi v knjigah. Del bogatega opusa so umetniške fotografije, ki bodo do konca oktobra na ogled v Pomniku miru na razstavi Temnine in svetlobe.

Umetnika sta v  pogovoru z direktorico Turizma Miren – Kostanjevica, mag. Ariano B. Suhadolnik, odstrla vrata v svoj notranji svet, pojasnila vzgibe, ki so ju združili v enoten nastop, v katerem sta njuno senzibilno doživljanje časa, povezanega z obdobji vojn, ponudila na ogled v fotografiji in sliki.

Udeležence odprtja razstave je z izjemnimi vokalnimi interpretacijami slovenskih evergreenov očarala Barbara Šinigoj.

Dogodek je bil del programa Poletne muzejske noči, ki se je na isti dan odvijal v hramih kulture in umetnosti po vsej Sloveniji. Pomnik miru na Cerju je kot partner projekta ponudil brezplačen ogled  zgodovinskih in umetniških zbirk do pozne 24. ure.

Odprtju razstave je sledilo druženje z ljubitelji astrologije iz Kulturnega društva Stanko Vuk, ki so ob 21. uri pred pomnikom postavili različne teleskope za opazovanje nebesnega svoda, meglic, kroglastih in zvezdnih kopic ter ozvezdij, ki nas bodo spremljali v poletnih nočeh.

Prijeten kulturni večer se je zaključil v čarobnem objemu zvezd nad Cerjem.

Temnine in svetlobe bodo bogatile pripoved pomnika do konca oktobra.

 

mag. Ariana B. Suhadolnik,

direktorica Turizma Miren – Kostanjevica


Foto: Jasmina Putnik

Oglejte si tudi