Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
18°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Pravi oljkarski praznik med oljčniki nad Lokvico

 

Na cvetno nedeljo je Turistično-oljkarsko društvo 1. SVIT Kras ponovno priredilo oljkarski praznik z blagoslovom oljk in oljčnih vejic pri stari oljki nad Lokvico. 

Številni ljubitelji oljk in oljčnega olja so prisluhnili programu, ki se je pričel s pozdravnim nagovorom predsednika društva ter pionirja ponovne oživitve oljkarstva nad Lokvico, Davorina Marušiča. V nadaljevanju je zgodovinar dr. Renato Podbersič predstavil uporabo oljk v preteklih stoletjih na širšem področju Goriške. Sledil je blagoslov oljčnikov in oljčnih vejic s strani domačega župnika Roberta Ušaja. Prireditev so s svojo ubrano pesmijo obogatile tudi članice Društva žena Miren - Orehovlje ob spremljavi harmonikarja in pod vodstvom zborovodje Mojce Cej.

V sklepnem delu programa so bili predstavljeni najvidnejši rezultati, ki so jih oljkarji, člani Turistično-oljkarskega društva 1. SVIT Kras, dosegli v letošnji sezoni: Robert Okretič je na tekmovanju Zlata oljčna vejica 2024 prejel zlato medaljo ter se s svojim oljem mešanih sort uvrstil med TOP 10 izmed vseh vzorcev tekmovanja. Bogdan Marušič je na Festivalu Maslina 2024 v Zagrebu prejel zlato medaljo. Na 26. mednarodnem tekmovanju Noćnjak 2024, ki se je letos odvijalo v Zadru, so kar štirje člani društva osvojili zlato medaljo; to so Stojan Marušič, Dean Pahor, Vinko Jarc in Robert Okretič.

Program je vodila in povezovala Andreja Brecelj Silič.

Sledilo je prijetno druženje z degustacija odličnih oljčnih olj »ločkarskih« oljkarjev in domačih dobrot, ki so jih pripravile članice in podpornice Turistično-oljkarskega društva 1. SVIT Kras.  

 

Andreja Brecelj Silič

Foto: Radovan Silič, David Nikolič

 

 

 

Oglejte si tudi