Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Medovita avtohtona drevesa za najmlajše iz občine

Na občini Miren-Kostanjevica smo se odzvali pobudi Čebelarske zveze Slovenije. Ta predlaga, da se krajina zasaja z avtohotnimi medovitimi rastlinami, na katerih marljive čebelice nabirajo med. Odločili smo se, da otrokom, ki so bili v občini rojeni v letu 2016, ob dnevu Zemlje podarimo sadike lipe. Lipa je avtohtono medovito drevo, ki je v našem okolju pristono že stoletja in je prilagojeno na naše klimatske razmere.
Otroci so se skupaj s starši in drugimi družinskimi člani ter prijatelji v velikem številu udeležili prireditve "Cvetovi življenja", na kateri je župan Mauricij Humar vsakemu otroku podaril sadiko lipe z njegovimi imenom. Ta simbol življenja naj bo za otroke trajen spomin, ki bo rasel z njimi.
Na prireditvi 21. aprila 2017, ki se je odvijala na dvorišču OŠ Miren, sta nas s svojim glasbenim nastopom razveselili dve skupini iz vrtca v Mirnu ter mirenski čebelar Silvo Cigoj, ki je otrokom na poljuden način predstavil čebelarja in čebele. Vse prisotne sta pozdravila in nagovorila tudi župan Mauricij Humar in v. d. ravnatelja Bogomir Nemec. Vabilu se je odzvala tudi predstavnica Čebelarskega društva Šempeter, ki že od leta 1976 deluje tudi na področju naše občine, gospa Urška Frančeškin Pahor. Otrokom je ob koncu prireditve delila med iz satovja.
Polovica staršev bo lipe zasadila doma, ostale lipe pa smo skupaj s starši zasadili v Drevored generacije 2016, ki smo ga oblikovali v Mirnu - ob igrišču ND Adria v smeri proti Vrtočam.

Želimo si, da bi dogodek postal tradicionalen in da bi občina vsako leto podarila sadike avtohtonih medovitih rastlin novorojencem, ki so bili rojeni v preteklem letu. Drevorede bomo v nadaljnjih letih vsako leto ustvarili v drugih krajih v občini: leta 2018 predvidoma ob prireditvenem prostoru v Opatjem selu, kasneje v Biljah in drugih krajih v občini.

Občinska uprava

Fotografije: Sonja Cijan

O dogodku so pisali tudi:

http://www.primorske.si/2017/04/21/Sadijo-drevesa-za-cebele

http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/8318

Oglejte si tudi