Oceni objavo

MARJAN SMRDELJ NA GORJANCIH PREVOZIL NAJVEČ KILOMETROV

Na minuli konec tedna izpeljani mednarodni gorsko hitrostni avtomobilski dirki Gorjanci 2023 je barve ŠD Gas Kras zastopal le Marjan Smrdelj, ki je po daljšem tekmovalnem premoru prvič vozil svoj novi dirkalnik. Nastop na Dolenjskem je bil namenjen spoznavanju novega vozila in preverjanju delovanja vseh sklopov, a se Marjan domov vseeno ni vrnil praznih rok. Avtomobil je deloval brez posebnih težav, se mu pa pozna pomanjkanje moči v motorju.

Marjan Smrdelj je znan voznik, ki smo ga dolga leta spremljali na gorskih dirkah za volani različnih formul. Potem, ko je z zadnjo, dirkalnikom serije GP2, imel ogromno težav in z njim ni mogel dirkati na njemu priljubljenih tekmovanjih, saj je bil bolid projektiran izključno za krožne proge, je naredil nov korak in domov pripeljal dirkalni avtomobil na osnovi Škode Felicije. Posebnost tega dirkalnika je šasija iz varjenih jeklenih cevi, preko katere je poveznjena karoserija, ki v osnovi še spominja na nekdaj priljubljeni model Škode. A je avtomobil veliko nižji, volan in vozniški sedež sta pomaknjena proti sredini, poganja pa ga 1,8 litrski štirivaljni motor. Pogon ima le na prednji par koles in tudi iskrih konjičev pod pokrovom ni ravno na pretek. Vseeno pa po specifikaciji, predvsem zaradi nizke teže, sodi v PF skupino 1, kjer so njegovi tekmeci bistveno zmogljivejši dirkalniki.

Na GHD Gorjanci, ki je v letošnjem koledarju DP Slovenije tretja dirka in prva na slovenskem asfaltu, je Marjan dobro preveril delovanje stroja, ki ni povzročal kakšnih večjih težav. Po svoje so mu šle v nedeljo na roke tudi prekinitve zaradi okvar oziroma trčenj, saj je kar dvakrat ponavljal svojo vožnjo. Tako je verjetno med vsemi nastopajočimi prevozil največ kilometrov. Zvečer pa je prejel še pokal za 3. mesto v PF razredu 1.

VK

Oglejte si tudi