Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Kulturni dan OŠ Miren

V torek 14. in sredo 15. februarja, smo v sodelovanju s KS Miren ter TD Miren, izvedli kulturni dan z naslovom Kulturni potep po Mirnu. Pod vodstvom gospe Vesne Blažič smo podrobneje spoznali nekatere mirenske znamenitosti, ki jih pogosto videvamo, a se ob njih le redko zadržimo. Oba dneva sta v celoti uspela in pohvalila bi gospo Blažič, ki je razlago znala prilagoditi starostni stopnji učencev, oglede strokovno vodila in vse skupaj zelo dobro organizirala.

Vtisi vseh udeležencev so zelo prijetni in zagotovo bomo s KS še kdaj sodelovali.    

                                                                                                                                       Andreja Levstik

 

Kulturni dan – ogled nekaterih mirenskih znamenitosti

 

V torek, 14. 2. 2017, smo imeli učenci od 3. do 5. razreda OŠ Miren, kulturni dan. Peš smo se podali po Mirnu in spoznavali znamenitosti domačega kraja.

Najprej smo obiskali čevljarski muzej. Tradicija izdelovanja čevljev v Mirnu se je začela pred dobrimi sto leti, ko je bila v Mirnu ustanovljena čevljarska zadruga. Pobudnik za to je bil tedanji mirenski župnik Ivan Rojec. V muzeju nam je gospa Patricija Petejan predstavila star način izdelave čevljev in ogledali smo si pripomočke, ki so jih čevljarji potrebovali pri svojem delu. Z gospo Vesno Blažič, ki je bila naša vodička, smo si ogledali še film z naslovom Čevelj po starem, ki prikazuje ročno izdelovanje čevljev v Mirnu.

Dopoldan smo nadaljevali v parku ob reki Vipavi, kjer smo se okrepčali z malico in čajem. V parku stojita dva spomenika: spomenik NOB in spomenik za osamosvojitev Slovenije.

Pot smo nadaljevali do cerkve sv. Jurija, ki je zavetnik Mirna. Nad vhodom v cerkev stoji kip sv. Jurija v boju z zmajem. Izvedeli smo, da je na tem mestu stala cerkev že v 13. stoletju in da so jo večkrat obnovili. V notranjosti smo videli zanimive poslikave. Nasproti cerkve stoji zanimiv, 150 let star vodnjak, ki ima kovinsko paviljonsko streho.

Podali smo se še do mirenskega pokopališča, čez katerega je nekoč potekala meja z Italijo. Mejo je takrat označevala žičnata ograja, danes pa je na njenem mestu rdeča črta z napisi Spomni se name.

Na pokopališču stoji muzej Spomni se name, ki je eden najmanjših muzejev v Evropi. Posvečen je vsem beguncem. V njem hranijo pesek večnosti ter predmete in podobe tistega časa.

Ko smo se vračali proti šoli, smo videli še hišo in galerijo svetovno priznanega umetnika Oskarja Kogoja.

Dopoldan mi je minil zelo hitro. Bilo je zanimivo, poučno in lepo.

 

                                                                                                                                             Sara Bagon, 5.razred

Oglejte si tudi