Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
SOB.
26°C
10°C
Oceni objavo

Buče v Opatjem selu

Opajski plac, točneje prostor pred Hišo opajske tradicije, je zadnji dan oktobra zasedla pisana druščina prijaznih duhcev.
Buuuu…..

Kar naprej se mi zdi, da poslušamo, kako smo halloween uvozili iz Amerike. Sama mislim nekoliko drugače. Čez lužo je k nam »uvoženo« le ameriško potrošništvo, skomercializiran praznik.
Če se seznanimo s sámo zgodovino tega praznika, bomo ugotovili, da segajo korenine precej dlje v preteklost in da prihajajo kar z naše strani Atlantika. 

 

Halloween je namreč zelo star keltski praznik in je veljal za keltsko novo leto. Stari Kelti so se na ta dan spominjali svojih prednikov in preminulih bližnjih. Verjeli so, da je točno na ta dan razdalja med svetovoma živih in mrtvih najmanjša. Sam običaj izrezovanja buč naj bi izhajal iz irske legende o skopuškem Jacku, ki je z zvijačo pretental hudiča. Ta ga je za kazen obsodil na večno tavanje v temi, kjer si lahko pot osvetljuje le z žerjavico v izdolbeni repi.  

 

V Opatjem selu, kjer se v normalnih razmerah dogaja marsikaj, je letos tako kot povsod drugod, kjer straši,vse kaj drugega kot bučni duhec, nekakšno mrtvilo. Tako kot po vseh sprejetih uredbah pač mora biti.

Da pa bi puste jesenske dni malo popestrili in kljub vsemu zadostili korona ukrepom, smo si v Prosvetnem društvu Kras Opatje selo in Društvu žensk Žbrinca zamislili, da pozovemo mlado in staro k izrezovanju ali okraševanju buč. 


Vsak, ki je prinesel tako bučo, je prejel simbolično darilce. V normalnih razmerah bi najverjetneje priredili razstavo s tekmovanjem za najlepšo, najbolj domiselno okrašeno bučo.
Ob mraku se je tako na opajskem placu zasvetilo preko 20 strašljivih, smešnih, velikih, malih, veselih … buč. Pisana druščina izpod rok domačih ustvarjalcev, ki obljubljajo, da se čez leto dni zbere na istem kraju, ob istem času še več oranžnih duhcev.

Bilo je vredno ogleda, kar lahko sami to vidite iz priloženih fotografij.

 

 

Besedilo in foto: Prosvetno društvo »KRAS« Opatje selo

Oglejte si tudi