Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Tudi Mirenci med 1. vojno begunci

Begunci niso samo Sirci, Afganistanci, Iranci. Begunstvo tudi ni od včeraj. Gotovo pa je vzrok za begunstvo v verjetno večini primerov vojna.

Od leta 1914 do 1918 je na naših tleh divjala 1. svetovna vojna. prav čer Miren in Kras je potekala ogrožujoča bojna črta. Granate so uničile vse, na kar so naletele. Prav zato so tukajšnje prebivalce preselili na varno v zaledje. Opajci so tako morali oditi na Češko, Pečanci v kraje blizu Dunaja, Mirenci na Štajersko v Zgornjo Savinjsko dolino.

Komaj je začel cveteti posel v Čevljarski zadrugi, že so se bili Mirenci prisiljeni podati v neznano samo zato, da bi ohranili svoja življenja. Preselilo se je okrog 1200 vaščanov. Prijazno so jih sprejeli v Nazarjah, kjer so jim v gradu Vrbovec nudili zatočišče. Čevljarji so s seboj pripeljali stroje in delo v Čevljarski zadrugi se je pričelo.

Tu so si uredili kolikor toliko dostojno življenje. Imeli so delo v Čevljarski zadrugi, zgradili so šolo, organizirali si kulturno življenje. Res je, da so tukajšnji prebivalci govorili slovensko, kar je verjetno omililo stisko zaradi nenadne selitve. Marsikateri mladenič ali mladenka je ostal tam, kjer si je ustvaril svojo družino. In tako so se spletle vezi med dvema pokrajinama.

V začetku tega leta so Mirenci obiskali  Nazarje. Tam so slišali nekaj več o svojih begunskih prednikih. Kasneje je župan občine Nazarje povabil Mirence, da so prišli na predstavitev knjige Aleksandra Videčnika, v kateri ta pripoveduje o begunskem dogajanju v letih 1915–1919. Svoj obisk so vrnili na dan slovesne otvoritve razstave v Mirnu.

22. aprila 2016 so v Petejanovih prostorih v stavbi KS Miren odprli razstavo, v kateri so prikazani utrinki iz begunstva. Razstavo je pripravil dr. Borut Koloini iz Goriškega muzeja. Eksponate in fotografije sta pomagali pridobiti Čevljarsko društvo Miren in KD Stanko Vuk Miren - Orehovlje. Pri organizaciji v zvezi z razstavo, navezovanju in vzdrževanju stikov z Nazarjami  sta poleg omenjenih društev sodelovali še Občina Miren - Kostanjevica in Krajevna skupnost Miren.

Razstava o zadružništvu v spomin na mirenske begunce v Zgornji Savinjski dolini 1915-1919 "Pozdravljeno zlato jutranje solnce!" je odprta vse sobote in nedelje v maju od 10h do 12h in od 15h do 19h. Po predhodnem dogovoru na tel. št. 041 306 490, 041 776 992, 040 241 590 lahko odpremo kadarkoli. Istočasno je možen tudi ogled Čevljarskega muzeja.

Prireditev je bila uvod v Mirenski praznik, ki naj bi postal krajevni praznik, saj se je nadaljevalo druženje v šotoru. Izkazali so se domači gostinci, ki so svoje dobrote ponudili obiskovalcem. Eni so se potem zavrteli ob znani glasbi, drugi so se pomenkovali o vsakdanjih stvareh, tretji se veselili ponovnega druženja na mirenskem prazniku.

Marta Pavlin

Oglejte si tudi