Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

"Meni je drag ta svet med morjem in goro..." - osrednja občinska prireditev ob Dnevu državnosti

25. junija je naša domovina slavila 25. obletnico samostojnosti. On takem jubileju se je spodobilo, da so bila vsa kulturna društva, ki delujejo v okviru Občine Miren - Kostanjevica, povabljena k sooblikovanju slavnostne prireditve. Svoj del so prispevali KD Stanko Vuk Miren – Orehovlje, KTD Zarja Bilje, Društvo žensk Žbrinca Opatje selo, PD Kras Opatje selo, pri pogostitvi in organizaciji tudi KS Miren, Društvo žena Miren – Orehovlje in Občina Miren -Kostanjevica.

Že 25 let se prireditev odvija na Mirenskem gradu - letos na sam praznik, 25.junij. Slavnostni govornik je bil Matjaž Nemec, poslanec in podpredsednik državnega zbora Republike Slovenije. V svojem govoru je poudaril, da se ljudje vedno sprašujemo, od kod prihajamo in nas zlasti zanima, kam gremo. Prihodnost je vedno tisti vznemirljivi neznani del, ki zanima vsakega posameznika. Govornik nas je spodbujal, da se zazremo vase in poiščemo tisto, kar nas državljane združuje, in tisto, kar je za nas najpomembnejše. Pri tem pa naj spoštujemo drug drugega, čeprav ne mislimo tako, kot drugi. Zavedajmo se, da nas različnosti združujejo in dvigajo kvaliteto življenja. In vsak dan pomeni nov izziv.

Kulturni program so sestavljala besedila z domovinsko tematiko, kjer je bila v ospredju pozitivna naravnanost do domovine, pa tudi njene naravne lepote in občutek dóma. V videoprojekciji so nastopili občani z najrazličnejšimi življenjskimi izkušnjami; svoj  "lonček" misli so dodali tudi otroci iz vrtca Miren. Med besedila je bila vtkana glasba, in sicer kvartet saksofonov (Jure Pahor, Rok Klančič, Eva Sulič, Lucija Bizjak), domača harmonika (Miha Spačal), žameten glas ksilofona (Tine Lestan), Mladinski pevski zbor »Kras« pod vodstvom Pavla Pahorja, glasbena skupina »Mi«, ki jo vodi Matej Petejan in pevski nastop Jasmine Putnik. Nastopajoči so izbrali živahno glasbo, ki človeku vlije novo energijo, da laže hodi skozi življenje. Sodelovali so tudi recitatorji: Jože Bezjak, Suzana Černe, Mojca Dolinšek, Maja Silič in Sara Bagon. Vezno besedilo izpod peresa Marte Pavlin sta brala Jakob Marušič in Sonja Cijan. Himno je zapela Milena Košuta. Za tehniko sta skrbela Mitja Klančič in Erika Ferfolja Vidič.

Po prireditvi je sledilo druženje ob domači hrani in pijači, zadonela je tudi harmonika. Najmlajše pa je najbolj razveselil kres, ki so ga pripravili Andrej Brešan, Blaž Uršič in Beti Mikuž.
Marta Pavlin
Fotografije Tomaž Povodnik

Oglejte si tudi