Oceni objavo

Prvomajsko srečanje v Opatjem selu - letos v znamenju 50-letnice

Prvega maja 1872 so v Kanadi uzakonili 8-urni delavnik, sledilo je na tisoče protestov in smrtnih žrtev po vsem svetu ter minilo natančno 100 let, preden je svoje prvo veliko delavsko zborovanje dočakala tudi Severna Primorska. Leta 1972 je na pobudo »opajcev« Jožeta Pahorja in Veljka Jelaska, članov komisije Sindikata Nova Gorica, takratni predsednik Jože Šušmelj sprejel odločitev, da se prvo veliko regijsko srečanje sindikatov odvije na primerni lokaciji v Opatjem selu.

Nekaj let zatem sta se praznovanji začeli tudi na Predmeji in Socerbu, a nobeno ni doseglo takšnega odmeva ali uspelo zgraditi takšne tradicije.

Na letošnjem jubilejnem praznovanju se bomo sprehodili čez spomine na nekaj manj kot 50 veličastnih predstav, posebej se bomo pomudili pri letih 1972, ko se je srečanje odvilo prvič in 1982, ko je Opatje selo gostilo preko 15.000 obiskovalcev. »Ob tej priložnosti je bilo skuhanih več kot 18.000 kav, o količini mesa, ki ga je dobavljal Mip, ni vredno izgubljati besed. Včasih se je »jedlo«!«, zna povedati Zlatko Marušič, ki je zagotovo kot dolgoletni župan Miren – Kostanjevica prispeval največ pozdravnih nagovorov ter gostil nadvse pisano paleto slavnostnih govornikov, med katerimi ni manjkalo visokih politikov, državnikov in predsednikov sindikatov. Stane Dolanc, France Popit, Zemljarič, Milan Kučan, Mitja Ribičič, Jože Smole, Miha Ravnik, Sergelj Peljhan, Aldo Žežlin, Marjan Orožen, Branko Greganovič, Borut Pahor, so samo nekatere od osebnosti, ki so krojile družbeno-ekonomsko in politično življenje v bivši Jugoslaviji in kasneje samostojni Sloveniji.

»Če so bili prazniki v preteklosti prežeti s protesti sindikatov, velikimi parolami in usmerjeni v kritike sistema, se zadnja leta odmikamo od takšne retorike. Praznik v Opatjem selu je velik poklon DELU kot vrednoti in temeljni pravici, ki omogoča dostojno življenje, hkrati pa prispeva k ekonomski stabilnosti države in njeni konkurenčnosti.«, pravi aktualni župan Občine Miren – Kostanjevica, Mauricij Humar.

Ne gre spregledati nesorazmernih povezav med delom, kapitalom, donosnostjo in dobičkom, ki so od vedno predmet polemik o pravičnosti razporeditve, tudi ne dejstva, da prihaja do vse večjega razslojevanja in razlik, a je Slovenija danes še vedno močna socialna država, v kateri dobro živimo, se izobražujemo, imamo urejen pokojninski sistem in zaenkrat tudi dobro zdravstvo.

Zato bo slovesnost namenjena pregledu prehojene poti s hvaležnostjo za dosežke: pravica do počitka, malice, dopusta, porodniškega dopusta, regresa... in usmerjena naprej, v prihodnost z večjim medgeneracijskim sodelovanjem, ki se že odraža tudi v letošnjih organizacijskih pripravah.

V projekt se je poleg Občine Miren – Kostanjevica in Turizma Miren – Kostanjevica, ki je nosilec prireditve, vključilo veliko število društev in izvajalcev vseh starosti: Krajevna skupnost Opatje selo, Društvo žena Žbrince, Opajska mladina, upokojenci, pevski zbori.

Priprave se bodo pričele dan prej s kresovanjem in postavitvijo slavoloka, nadaljevale pa v nedeljo s slavnostnim programom ob 15.00 uri, ko bosta zadoneli himna in internacionala. Poudariti velja, da ima praznik tudi močno noto čezmejnega povezovanja, saj je med gosti vsa leta veliko zamejskih Slovencev, tudi Italijanov, povabilu se radi odzovejo vsi župani zamejskih občin.

Na plazmi se bodo zvrstili posnetki bivših prireditev, na katerih se bodo zagotovo prepoznali številni obiskovalci.

Niti bogatega slavnostnega programa s pričetkom ob 15.00 uri in govorom predsednika Državnega sveta Aljoza Kovšce, bo vlekel Tilen Artač, glasbeno doživetje ob spremljavi Big band NOVA pa soustvarjali zbori Kras in Glas ter izvrstni vokalisti Anika Horvat, Mojca Rusjan, Alex Volasko in Trio Le dive. Ob 17.00 se bodo pevci v družbi Artača sprostili v »zabavnem podaljšku«.

Ne bo manjkalo odlične hrane, stojnic, programa za otroke in srečelova. Naši eco maskoti Beluško in Mirka bosta skrbeli za »zeleni red«. V večernih urah se bodo gostje lahko zavrteli ob glasbi skupine Belle de Jour.

Opatje selo, ki velja za eno najlepših prireditvenih prizorišč v naravi, bo letos blestelo v prazničnih rdečih barvah, obiskovalci bodo v dar prejeli darilo, ki so ga izdelale Žbrince v spomin na 50-letnico in kot povabilo, da Miren Kras obiščejo tudi druge dni v letu.

mag. Ariana B. Suhadolnik
Turizem Miren – Kostanjevica

Oglejte si tudi