Emilija - Romanja velja za eno najpomembnejših kulinaričnih prestolnic naše zahodne sosede. S svojo bogato gastronomsko tradicijo, ki vključuje znamenite sire (Parmezan), mesne izdelke (pršut iz Parme), testenine, vina in seveda vrhunsko oljčno olje, navdušuje gurmane in strokovnjake z vsega sveta. Ta regija združuje raznolike pokrajine – od plodnih ravnic Padske nižine do idiličnih gričev ob vznožju Apeninov – kar omogoča pridelavo širokega nabora kakovostnih kmetijskih proizvodov. Prav ta kombinacija naravnih danosti in stoletnih tradicij ustvarja izjemno kulinarično dediščino, ki je bila v ospredju strokovne ekskurzije oljkarjev goriškega Krasa. Namen ekskurzije je bil spoznavanje lokalnih praks v oljkarstvu ter prepleta oljkarstva z lokalno turistično in gastronomsko ponudbo.
Brisighella: srce oljkarstva Emilije - Romanje
Prvi dan ekskurzije so se kraški oljkarji podali na spoznavanje področja srednjeveškega mesteca Brisighella, ki se nahaja med Firencami in Raveno ter velja za eno pomembnejših središč oljkarstva v severni Italiji. V Brisighelli so obiskali posestvo zadruge Terra di Brisighella, ustanovljene daljnega leta 1962 na pobudo tamkajšnjih kmetov z namenom izboljšanja in spodbujanja proizvodnje vina in oljčnega olja. Majhna zadruga je do danes zrasla v sodoben obrat z vinsko kletjo in tehnološko napredno oljarno, ki je za svoja oljčna olja leta 1996 kot prva v Italiji pridobila certifikat zaščitene označbe porekla D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta). Prav ta oznaka potrjuje, da je olje pridelano, predelano in ustekleničeno izključno na določenem geografskem območju, z uporabo tradicionalnih metod in iz pretežno avtohtonih sort. Na področju Brisighelle so to sorte: Nostrana di Brisighella, Ghiacciola in Orfana. V okviru ekskurzije so si udeleženci ogledali lokalno oljarno, kjer so jim predstavili tehnološke postopke predelave in skladiščenja olja ter spoznali postopke certificiranja, merila za dodelitev označbe DOP ter pomen sodelovanja lokalnih pridelovalcev pri vzdrževanju visoke kakovosti oljčnega olja. Ob vodeni degustaciji oljčnih olj so lahko primerjali okuse, arome in teksture ter se seznanili s pravilnim senzoričnim vrednotenjem oljčnega olja.
Nato so si pod vodstvom lokalne vodičke ogledali znamenitosti mesteca Brisighella. Grad Manfrediana (La Rocca) iz 14. stoletja, ki je bil nekoč utrdba in je danes priljubljena razgledna točka. Z vrha se razprostira panoramski pogled na okoliške hribe in vasice ter znameniti urni stolp (Torre dell' Orologio), katerega posebnost je, da ima številčnico razdeljeno le na 6 ur (in ne 12, kot je to običajno). Sprehodili so se po mestnem središču z ozkimi uličicami ter se ustavili v pekarni, kjer nasmejana Beatrice še vedno ročno pripravlja kruh, testenine ter različne sladice iz lokalnih surovin. Seveda so dobrote tudi poskusili. Vstopili pa so tudi v prav posebno ulico, t. i. Oslovsko ulico (Via degli Asini ali Via del Borgo), ki je dejansko pokrita ulica z obokanimi okni na nivoju prvega nadstropja hiš iz 14. stol. Ogled Brisighelle so zaključili v Muzeju Giuseppe Ugonia, ki hrani okoli 400 del tega umetnika, ki velja za enega najvidnejših predstavnikov italijanske litografije iz začetka 20. stoletja in umetniškega ambasadorja Brisighelle, saj je v svojih delih upodabljal naravo in zgodovino tega slikovitega mesteca.
Med riževimi polji delte reke Pad
Drugi dan ekskurzije je bil namenjen spoznavanju druge pomembne kmetijske panoge v regiji – pridelavi in predelavi riža v delti reke Pad. Udeleženci so naprej obiskali riževa polja, kjer so jim predstavili tehnološke postopke pridelave riža – od ureditve zemljišč, sejanja, namakanja in žetve riža ter standarde kakovosti, ki zagotavljajo visoko kakovost lokalnega riža. Nato so si ogledali družinsko kmetijo Moretto, ki je nedavno obudila družinsko tradicijo predelave riža. Pokazali so jim proces od luščenja, brušenja in pakiranja riža do ogleda domače pekarne, kjer nastajajo okusni pekovski ter slaščičarski izdelki iz riža ter riževe moke. Ob degustaciji le-teh so postregli tudi domače riževo pivo. Spoznali so, kako lahko tudi žitarice, kot je riž, postanejo osnova za trajnostno in inovativno kmetijsko zgodbo.
Ob vrnitvi so si privoščili še kratek postanek v slikovitem obalnem mestecu Chioggia, znanem tudi kot »male Benetke«.Udeleženci so imeli priložnost občudovati njeno značilno arhitekturo, kanale in ribiško-pomorsko tradicijo ter se osvežiti z obrtniško pripravljenim sladoledom.
Izmenjava znanj in prihodnji izzivi
Strokovna ekskurzija je bila odlična priložnost za primerjavo praks med goriškim Krasom in Brisighello. Kljub raznolikim geografskim in klimatskim razmeram so se prepričali, da se soočajo s skupnimi izzivi – vplivom podnebnih sprememb, zaščito pred škodljivci, potrebo po trajnostnih metodah pridelave in zaščiti označbe porekla. Kraški oljkarji so se domov vrnili polni novih znanj, navdiha in svežih idej za nadgradnjo lastne pridelave oljk.
Andreja Brecelj Silič
Foto: Radovan Silič



